Najgorszy składnik w diecie. Prowadzi do chorób serca, mózgu i rozwoju cukrzycy typu 2 

O szkodliwości tłuszczów trans specjaliści mówią od dawna. Powiązano je z wieloma problemami zdrowotnymi, jak choroby serca, udary mózgu, czy cukrzyca. Niedawne badania ujawniają, że mogą także wiązać się ze zwiększonym ryzykiem demencji.

Kryją się w wielu produktach, a wywołują szereg chorób. To najgorszy produkt w diecieKryją się w wielu produktach, a wywołują szereg chorób. To najgorszy produkt w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tłuszcze trans, naturalne i sztuczne

Tłuszcze trans mogą pochodzić z naturalnych źródeł oraz powstawać w wyniku procesu utwardzania olejów roślinnych, zwanego hydrogenacją. Te pierwsze możemy znaleźć w mięsie wołowym i jagnięcym oraz produktach mlecznych pochodzących od zwierząt przeżuwających.

Naturalne tłuszcze trans są znacznie mniej szkodliwe od tych sztucznych, mimo wszystko należy jednak na nie uważać i ograniczać ich spożycie. Nadmiar wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu chorób.

Sztuczne tłuszcze trans znajdziemy w margarynach, smażonych daniach, fast foodach, niektórych rodzajach pieczywa oraz przekąskach typu chipsy i krakersy. Obficie występują też w przetworzonej żywności.

Tłuszcze trans znajdziemy w wysoko przetworzonej żywności
Tłuszcze trans znajdziemy w wysoko przetworzonej żywności © Pixabay

Przyczyna wielu chorób

Dlaczego tłuszcze trans są takie szkodliwe? Zwiększają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie obniżają stężenie dobrego HDL. Wiąże się to z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Dodatkowo tłuszcze trans mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie oraz zwiększyć poziom stresu oksydacyjnego, co prowadzi do zwiększonej produkcji wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA, białka i lipidy.

Przewlekły stan zapalny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu oraz chorób autoimmunologicznych. Tłuszcze trans negatywnie wpływają również na nasz mózg i upośledzać układ odpornościowy.

Choroby układu naczyniowego znacznie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, a stany zapalne w organizmie powiązano z chorobami neurodegeneracyjnymi, jak demencja, choroba Alzheimera, czy Parkinsona.

Warto uważać na pułapki, jak wyroby cukiernicze
Warto uważać na pułapki, jak wyroby cukiernicze © Pixabay

Ogranicz tłuszcze trans w diecie

Warto więc zwracać uwagę na to, co trafia do naszego jadłospisu. Przede wszystkim należy unikać wysoko przetworzonej żywności. Produkty z wysoką zawartością tłuszczów trans warto zastąpić zdrowszymi alternatywami.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by całkowite spożycie tłuszczów trans ograniczyć do 1 proc. całkowitej energii spożywanej każdego dnia. Sprawdzaj więc etykiety i uważaj na ukryte źródła, jak ciastka, krakersy i wyroby cukiernicze.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka