Najgorszy tłuszcz świata będzie zakazany w Kanadzie. Dlaczego tłuszcze trans są tak szkodliwe?
W Kanadzie ustanowiono zakaz stosowania tłuszczów trans. Sukcesywnie te produkty mają być wycofywane z rynku, jeśli zostały wyprodukowane przed ustanowieniem nowych przepisów. Kolejnych takich produktów nie można już będzie wprowadzać do obiegu. W ciągu maksymalnie 3 lat towar zawierający tłuszcze trans powinien zniknąć ze sklepów.
W Kanadzie już od kilkunastu lat czekano na ten krok. W USA, Danii i Brazylii tłuszcze trans także są zakazane w procesach produkcyjnych żywności. WHO sugeruje, aby inne państwa również wycofały te produkty z użycia.
Dlaczego tłuszcze trans są tak szkodliwe?
Zobacz naszą galerię i sprawdź, jakie są źródła tych tłuszczów i dlaczego lepiej ich unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Boczek równie rakotwórczy, co papierosy. WHO nie pozostawia wątpliwości
Źródła tłuszczów trans
Tłuszcze trans znajdują się w wielu popularnych przekąskach i produktach.
Jeśli gustujesz w pieczywie o przedłużonej trwałości, pączkach, frytkach lub popcornie, możesz być w grupie ryzyka.
Tłuszcze trans są również w: gotowych mrożonkach, paluszkach, chipsach, krakersach i innych słonych przekąskach, w słodkich przekąskach, jak np. wafelki, ciasteczka, biszkopty, herbatniki, w niektórych batonikach, nawet tych reklamowanych jako zdrowe lub "fit", w majonezie, margarynach, fast foodach, szczególnie we frytkach, a także w niektórych masłach orzechowych.
Zobacz też: Czy fast food może być zdrowy?
Wysokie prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory
Zaobserwowano, że osoby, które częściej sięgają po produkty, w których jest dużo tłuszczów trans, częściej niż inni zapadają na nowotwory.
Szczególnie częste są zachorowania na raka w obrębie układu pokarmowego, zwłaszcza na nowotwór jelita grubego.
To bardzo podstępna choroba, która długo rozwija się w ukryciu, nie dając objawów. Często diagnostykę podejmuje się więc zbyt późno, by podjąć leczenie, które będzie w pełni skuteczne.
Zdrowa dieta to podstawa zapobiegania rozwojowi tego nowotworu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Nowotwory jelit
Tłuszcze trans podnoszą zły cholesterol
Spożycie szkodliwych tłuszczów trans powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu.
Spada natomiast poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Przybywa działających negatywnie lipoprotein o małej gęstości. Wypierają one lipoproteiny o dużej gęstości, których obecność jest dla organizmu korzystna.
Obniżenie poziomu cholesterolu można osiągnąć dzięki dobrze dobranej diecie, regularnej aktywności fizycznej, rezygnacji z palenia tytoniu, poprawie stylu życia i unikając stresów.
Ważna jest również optymalna dla wieku i płci masa ciała, zaś tłuszcze trans leżą również u podstaw powstawania otyłości, głównie brzusznej. Prowadzi ona do wielu powikłań groźnych dla zdrowia, a nawet zagrażających życiu.
Zobacz też: [Dobry cholesterol pod lupą](Dobry cholesterol pod lupą)
Zawał i udar serca
Spożywanie tłuszczów trans upośledza funkcjonowanie układu krążenia.
Zapychają one tętnice złogami, które mogą prowadzić do miażdżycy, zawałów i udarów serca. Uważa się, że tłuszcze trans to główny winowajca chorób układu krwionośnego.
Dolegliwości sercowo-naczyniowe to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce.
Wyeliminowanie szkodliwych składników diety to pierwszy krok do zachowania zdrowia na długie lata. Rezygnacja z niezdrowej żywności pozwoli cieszyć się dłuższym życiem, z zachowaniem sprawności ciała i umysłu nawet w podeszłym wieku.
Zobacz też: Najczęstsze przyczyny zgonów wśród Polaków
Cukrzyca typu 2
Tłuszcze trans powodują także zwiększoną zapadalność na cukrzycę typu 2.
Stanowią również przyczynę otyłości, która także powoduje insulinooporność i zaburzenia cukrzycowe.
Cukrzyca typu 2 może również prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Jej groźnym powikładniem są zaburzenia neurologiczne, czyli tzw. neuropatia cukrzycowa. Mogą pojawiać się także uszkodzenia narządu wzroku, łącznie z całkowitą utratą zdolności widzenia. Cukrzycy częściej zapadają na infekcje bakteryjne i grzybicze. Skutkiem tej choroby mogą być również niedokrwienia kończyn i utrudnione gojenie ran. Wszystkie te problemy mogą powodować nawet konieczność amputacji kończyn.
Cukrzyca często kojarzona jest jedynie z koniecznością przestrzegania diety, tymczasem jest to bardzo poważna przewlekła choroba ogólnoustrojowa. Potencjalnie cukrzyca może powodować śmierć lub sprzyjać rozwojowi innych groźnych schorzeń, jak np. nowotwory.
Zobacz też: Powikłania cukrzycy