Najgorszy tłuszcz świata będzie zakazany w Kanadzie. Dlaczego tłuszcze trans są tak szkodliwe?

W Kanadzie ustanowiono zakaz stosowania tłuszczów trans. Sukcesywnie te produkty mają być wycofywane z rynku, jeśli zostały wyprodukowane przed ustanowieniem nowych przepisów. Kolejnych takich produktów nie można już będzie wprowadzać do obiegu. W ciągu maksymalnie 3 lat towar zawierający tłuszcze trans powinien zniknąć ze sklepów.

W Kanadzie już od kilkunastu lat czekano na ten krok. W USA, Danii i Brazylii tłuszcze trans także są zakazane w procesach produkcyjnych żywności. WHO sugeruje, aby inne państwa również wycofały te produkty z użycia.

Dlaczego tłuszcze trans są tak szkodliwe?

Zobacz naszą galerię i sprawdź, jakie są źródła tych tłuszczów i dlaczego lepiej ich unikać.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Boczek równie rakotwórczy, co papierosy. WHO nie pozostawia wątpliwości

Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowiaTłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123rf.com Tłuszcze trans stanowią duże zagrożenie dla zdrowia

/ 5Źródła tłuszczów trans

Tłuszcze trans znajdują się w wielu popularnych przekąskach i produktach.

Jeśli gustujesz w pieczywie o przedłużonej trwałości, pączkach, frytkach lub popcornie, możesz być w grupie ryzyka.

Tłuszcze trans są również w: gotowych mrożonkach, paluszkach, chipsach, krakersach i innych słonych przekąskach, w słodkich przekąskach, jak np. wafelki, ciasteczka, biszkopty, herbatniki, w niektórych batonikach, nawet tych reklamowanych jako zdrowe lub "fit", w majonezie, margarynach, fast foodach, szczególnie we frytkach, a także w niektórych masłach orzechowych.

/ 5Wysokie prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory

Tłuszcze trans mogą prowadzić do zachorowań na nowotwory jelit
Tłuszcze trans mogą prowadzić do zachorowań na nowotwory jelit © 123rf.com Tłuszcze trans mogą prowadzić do rozwoju zmian nowotworowych

Zaobserwowano, że osoby, które częściej sięgają po produkty, w których jest dużo tłuszczów trans, częściej niż inni zapadają na nowotwory.

Szczególnie częste są zachorowania na raka w obrębie układu pokarmowego, zwłaszcza na nowotwór jelita grubego.

To bardzo podstępna choroba, która długo rozwija się w ukryciu, nie dając objawów. Często diagnostykę podejmuje się więc zbyt późno, by podjąć leczenie, które będzie w pełni skuteczne.

Zdrowa dieta to podstawa zapobiegania rozwojowi tego nowotworu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Nowotwory jelit

/ 5Tłuszcze trans podnoszą zły cholesterol

Spożycie szkodliwych tłuszczów trans powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu.

Spada natomiast poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Przybywa działających negatywnie lipoprotein o małej gęstości. Wypierają one lipoproteiny o dużej gęstości, których obecność jest dla organizmu korzystna.

Obniżenie poziomu cholesterolu można osiągnąć dzięki dobrze dobranej diecie, regularnej aktywności fizycznej, rezygnacji z palenia tytoniu, poprawie stylu życia i unikając stresów.

Ważna jest również optymalna dla wieku i płci masa ciała, zaś tłuszcze trans leżą również u podstaw powstawania otyłości, głównie brzusznej. Prowadzi ona do wielu powikłań groźnych dla zdrowia, a nawet zagrażających życiu.

Zobacz też: [Dobry cholesterol pod lupą](Dobry cholesterol pod lupą)

/ 5Zawał i udar serca

U podstaw wielu chorób układu krążenia leży spożywanie tłuszczów trans
U podstaw wielu chorób układu krążenia leży spożywanie tłuszczów trans © 123rf.com Tłuszcze trans to wróg sprawnego układu krążenia

Spożywanie tłuszczów trans upośledza funkcjonowanie układu krążenia.

Zapychają one tętnice złogami, które mogą prowadzić do miażdżycy, zawałów i udarów serca. Uważa się, że tłuszcze trans to główny winowajca chorób układu krwionośnego.

Dolegliwości sercowo-naczyniowe to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce.

Wyeliminowanie szkodliwych składników diety to pierwszy krok do zachowania zdrowia na długie lata. Rezygnacja z niezdrowej żywności pozwoli cieszyć się dłuższym życiem, z zachowaniem sprawności ciała i umysłu nawet w podeszłym wieku.

/ 5Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 może być powodowana złą dietą i brakiem aktywności fizycznej
Cukrzyca typu 2 może być powodowana złą dietą i brakiem aktywności fizycznej © 123rf.com Cukrzyca typu 2 może być skutkiem spożywania tłuszczów trans

Tłuszcze trans powodują także zwiększoną zapadalność na cukrzycę typu 2.

Stanowią również przyczynę otyłości, która także powoduje insulinooporność i zaburzenia cukrzycowe.

Cukrzyca typu 2 może również prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Jej groźnym powikładniem są zaburzenia neurologiczne, czyli tzw. neuropatia cukrzycowa. Mogą pojawiać się także uszkodzenia narządu wzroku, łącznie z całkowitą utratą zdolności widzenia. Cukrzycy częściej zapadają na infekcje bakteryjne i grzybicze. Skutkiem tej choroby mogą być również niedokrwienia kończyn i utrudnione gojenie ran. Wszystkie te problemy mogą powodować nawet konieczność amputacji kończyn.

Cukrzyca często kojarzona jest jedynie z koniecznością przestrzegania diety, tymczasem jest to bardzo poważna przewlekła choroba ogólnoustrojowa. Potencjalnie cukrzyca może powodować śmierć lub sprzyjać rozwojowi innych groźnych schorzeń, jak np. nowotwory.

Zobacz też: Powikłania cukrzycy

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka