To najzdrowszy przysmak, który rośnie w Polsce. Ale łatwo pomylić go z trującą rośliną
Sezon na czosnek niedźwiedzi oficjalnie w pełni, ale należy się spieszyć, gdyż nie trwa długo. To jedna z najzdrowszych roślin, które rosną w naszym kraju, dlatego warto wypatrywać go na straganach.
1. Najzdrowsza roślina w Polsce
Czosnek niedźwiedzi rośnie od początku marca do maja i jest jedną z najzdrowszych roślin, które znajdziemy na terenie Polski. Wykazuje wiele cennych właściwości i stanowi świetny dodatek do wielu dań.
Potocznie nazywany jest też cebulą czarownic i jest znacznie zdrowszy od zwykłego czosnku. Przede wszystkim zawiera więcej kwasów fenolowych oraz związków siarki. Znajdziemy w nim też witaminę A, B i C.
Spożywanie czosnku niedźwiedziego korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Roślina ma bakteriobójcze oraz wirusobójcze właściwości, korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz sercowo-naczyniowy.
2. Właściwości cebuli czarownic
Czosnek niedźwiedzi wspomaga wydzielanie żółci, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także wspiera funkcjonowanie wątroby. Zbawiennie wpływa też na krążenie.
Związki zawarte w cebuli czarownic zmniejszają lepkość krwi, redukują ryzyko zakrzepów, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego i chronią przed miażdżycą, zawałem oraz chorobą wieńcową.
Badanie opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American Cancer Society" wykazało, że czosnek niedźwiedzi ma potencjał w zapobieganiu, a nawet leczeniu niektórych rodzajów nowotworów.
Roślina okazuje się też przydatna w czasie infekcji górnych dróg oddechowych - rozrzedza zalegającą wydzielinę. To naturalny antybiotyk i prawdziwa bomba antyoksydantów.
3. Uważaj podczas zbiorów
Podczas zbiorów należy być ostrożnym. Czosnek niedźwiedzi w Polsce jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że nie wolno go zrywać w lesie. Możemy go jednak pozyskiwać z ogrodów, uprawiać na plantacjach, działce czy po prostu kupić na straganie.
Cebulę czarownic łatwo także pomylić z innymi roślinami, a drobny błąd może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia. Młode liście czosnku niedźwiedziego przypominają konwalię lub zimowit jesienny, które są trujące.
Spożywać należy jedynie świeże liście. Obróbka termiczna prowadzi do utraty smaku i wielu zdrowotnych właściwości. Czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się w sałatce lub jako aromatyczny dodatek do oliwy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl