Dla jelit to katorga. Nasila przykre dolegliwości i ból

Po posiłku dokuczają ci zaburzenia trawienia? Skarżysz się na kłopotliwe wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia lub biegunki? Przyczyną może być zespół jelita drażliwego. Najważniejszym elementem leczenia tego zaburzenia jest odpowiednia dieta. Jakie produkty są w niej zakazane?

Ból jelit nasilają tłuste potrawyBól jelit nasilają tłuste potrawy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Dlaczego jelita bolą?

Nawracający ból jelit może być spowodowany wieloma czynnikami. Często odpowiadają za niego stany zapalne górnego odcinka układu pokarmowego, choroby przewlekłe, zatrucie pokarmowe, zła dieta, nietolerancje pokarmowe (np. laktoza) oraz alergie (np. gluten).

Bóle jelit pojawiają się jednak najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS). Czynniki wywołujące tę chorobę układu pokarmowego nie są jeszcze do końca poznane. Jednak wiadomo już, że wiele produktów spożywczych nasila objawy IBS. Dlatego podstawą leczenia jest restrykcyjna dieta.

Jakich produktów unikać?

Nie ma jednej uniwersalnej diety, która sprawdzi się u wszystkich chorych na IBS. Zespół jelita drażliwego może mieć postać z biegunką, z zaparciami, mieszaną lub nieokreśloną. Dlatego też żywienie powinno być zindywidualizowane, oparte na własnych obserwacjach.

Trenerka dzieli się zdjęciem wzdętego brzucha - cierpi na zespół jelita drażliwego

Najczęściej dolegliwości nasilają:

  • pikantne produkty i przyprawy,
  • czerwone, tłuste mięso,
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • tłuste, ciężkostrawne, smażone potrawy,
  • wzdymające rośliny strączkowe,
  • alkohol,
  • mleko i przetwory mleczne (u wielu osób z IBS występuje jednocześnie nietolerancja laktozy),
  • niektóre owoce,
  • sorbitol (dodawany do produktów dietetycznych i niektórych leków).

Zaleca się, by przy zespole jelita drażliwego stosować się do diety FODMAP, której podstawą jest ograniczenie lub wykluczenie z menu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach oraz ulegają w nich łatwej fermentacji.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka