To sposób, by o 20 proc. zmniejszyć ryzyko udaru

Lekarze nie mają wątpliwości, udar u zdecydowanej większości pacjentów jest konsekwencją stylu życia. Obserwacje lekarzy wskazują też, że po 55. roku życia, ryzyko zawału podwaja się co 10 lat. W grupie ryzyka są również osoby, u których ktoś z bliskiej rodziny miał udar. Istnieje jednak prosty sposób, by zmniejszyć ryzyko udaru.

Regularne picie soku z pomarańczy może o 20 proc. zmniejszyć ryzyko udaruRegularne picie soku z pomarańczy może o 20 proc. zmniejszyć ryzyko udaru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Jak zmniejszyć ryzyko udaru?

Okazuje się, że dzięki kilku zmianom jesteśmy w stanie w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko udaru, a przy okazji wielu innych groźnych chorób. Najważniejsze jest przestawienie się na zdrową dietę oraz regularne ćwiczenia. Dietetyczka dr Carrie Ruxton zdradza jeszcze jeden łatwy sposób, by ograniczyć ryzyko udaru - wystarczy wprowadzić do diety jeden składnik i stosować go regularnie. Chodzi o sok pomarańczowy.

Dr Ruxton przekonuje, że sok pomarańczowy może zmniejszyć ryzyko udaru o 15 do 20 procent. Regularne picie świeżo wyciskanego soku przynosi korzyści dla całego układu sercowo-naczyniowego, głównie ze względu na zawarte w nim polifenole i potas.

- Badania kliniczne pokazują, że polifenole z soków owocowych, takie jak hesperydyna zawarta w soku pomarańczowym lub antocyjany z soków jagodowych – działają rozluźniająco na naczynia krwionośne poprzez regulację czynników odpowiedzialnych za stany zapalne i stres oksydacyjny - tłumaczy dr Carrie Ruxton w rozmowie z Express.co.uk. Zarówno zawarty w pomarańczach potas, jak i polifenole pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Zastosowanie skórki z pomarańczy

Pomarańcza są źródłem flawonoidów, potasu i witamin z grupy B
Pomarańcza są źródłem flawonoidów, potasu i witamin z grupy B © Adobe Stock

Jak często i ile powinniśmy pić soku z pomarańczy?

Dietetyczka podkreśla, że badania dotyczące prozdrowotnych korzyści związanych z piciem soku pomarańczowego dotyczą wyłącznie soku w 100 proc. z pomarańczy, a nie napojów owocowych czy syropów.

Zdaniem dr Ruxton powinniśmy dążyć do wypijania dziennie 150 ml tego soku owocowego. - Picie większej ilości soku owocowego nie jest szkodliwe – w rzeczywistości niektóre badania podają do 500 ml dziennie – ale powinniśmy pamiętać, że sok owocowy jest źródłem naturalnych cukrów i kalorii, więc jedna szklanka wydaje się najlepszym rozwiązaniem - wyjaśnia dietetyczka.

Dr Ruxton radzi, by połączyć picie soku pomarańczowego z posiłkami, co może zwiększyć wchłanianie żelaza i ograniczy szkodliwy wpływ soku na szkliwo zębów.

Poza sokiem ważne jest wprowadzenie do życia również pozostałych zasad poprawiających stan zdrowia i kondycję organizmu.

6 rad, by ograniczyć ryzyko udaru:

  • rzucenie palenia,
  • utrzymywanie prawidłowej wagi,
  • zmniejszenie ilości soli w diecie,
  • spożywanie 5 warzyw i owoców dziennie,
  • regularne ćwiczenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka