To warzywo jest sekretem długowieczności stuletniego neurologa. Doskonale chroni też przed rakiem
Warzywa krzyżowe są uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie, a ich korzyści zdrowotne są potwierdzone przez wiele badań naukowych. Dostarczają one cennych witamin i mogą pomóc w ochronie przed chorobami nowotworowymi. Jedno z nich wyróżnia się jednak na tle innych - pak choi, znane również bok choi. To warzywo jest nieodłącznym elementem azjatyckiej diety i zyskuje coraz więcej zwolenników w Polsce.
1. Pak choi - sekret długowieczności
Pak choi to wyjątkowa odmiana warzyw krzyżowych. W przeciwieństwie do białej kapusty, której jesteśmy przyzwyczajeni, nie tworzy ona główek, ale składa się z podłużnych, kruchych i soczyście zielonych liści. Są one delikatne i nie wymagają długiego gotowania - wystarczy je obsmażyć lub zblanszować.
To warzywo jest znane w Chinach od ponad 1500 lat i biorąc pod uwagę jego właściwości, można przypuszczać, że to właśnie ono przyczynia się do długowieczności tamtejszej populacji. Sto gramów kapusty pak choi dostarcza jedynie 13 kcal, ale jest prawdziwą skarbnicą witamin, takich jak witaminy A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. Jest także źródłem wielu minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas czy fosfor.
Dzięki tym składnikom spożywanie pak choi ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, kondycję skóry i paznokci. Zawarty w nim błonnik reguluje pracę jelit i metabolizm, co czyni go niezastąpionym dla osób dbających o linię.
Witamina C, witamina E i beta-karoten, które są obecne w kapuście, są silnymi antyoksydantami, więc regularne spożywanie pak choi może hamować rozwój lub zmniejszać stan zapalny w organizmie. To wyjątkowe warzywo jest również częścią diety dr. Howarda Tuckera, który urodził się 10 lipca 1922 roku - najstarszego neurologa na świecie, który znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa.
Dr Tucker i jego 90-letnia żona, również aktywna zawodowo jako lekarz, często spożywają zielone warzywa, a w szczególności kapustę pak choi. W jednym z wywiadów dr Tucker przyznał, że zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów stylu życia, który zapewnia długowieczność.
2. Magiczny składnik, który chroni przed rakiem
Przeciwutleniacze obecne w pak choi mają silne działanie antynowotworowe. Podobnie jak błonnik, który według najnowszych badań, jest skuteczny w zapobieganiu rakowi jelita grubego czy piersi.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Aging-US" wskazują, że pak choi zawiera jeszcze jeden składnik, który może chronić przed rakiem. Dr Ingrid Herr z Uniwersytetu w Heidelbergu donosi, że ta kapusta zawiera sulforafan, jeden z najsilniejszych związków antyrakowych. Co więcej, może on nawet wydłużać długość życia, bo niweluje stan zapalny i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Włączenie kapusty pak choi do diety jest korzystne również z innych powodów:
- zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych – pak choi zawiera kwercetynę, antyoksydant, który ma silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko nie tylko nowotworów, ale także chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2,
- normalizuje ciśnienie krwi – kapusta jest źródłem potasu, magnezu i wapnia, które naturalnie obniżają ciśnienie; dodatkowo, badania wskazują, że odpowiednia ilość potasu w diecie może niwelować szkodliwy wpływ nadmiaru sodu,
- poprawia odporność – za sprawą witaminy C, antyoksydantów, a także selenu, które stoją na straży właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl