Toksyczne ryby. Gatunki, których powinniśmy unikać (WIDEO)
Ryby są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Niestety, nie wszystkie. Niektóre gatunki mają niewielką wartość odżywczą. Z kolei ryby, które żyją w brudnych wodach, naszpikowane są toksynami, a te hodowlane – antybiotykami.
Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni określił, że w polskich rybach morskich znajduje się wiele dioksyn i ich pochodnych, a także metali ciężkich, przede wszystkim rtęci. Ale w sklepach znajdziemy także ryby, pochądzące z innych państw, głównie z Azji.
Obejrzyj wideo, a jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej na ten temat przeczytaj koniecznie o rybach, które są szkodliwe dla zdrowia.
Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.