Dlaczego warto jeść pietruszkę ze skórką? (WIDEO)

Skórka pietruszki zawiera mnóstwo błonnikaSkórka pietruszki zawiera mnóstwo błonnika
Źródło zdjęć: © (123rf) Skórka pietruszki zawiera mnóstwo błonnika
Ewa Rycerz

Pietruszka to warzywo, które zazwyczaj znamy jedynie z rosołu. Nie doceniamy jej wartości odżywczych. Często, jeśli już ją jemy, wcześniej obieramy ze skórki. A czy wiesz, że pietruszkę można jeść ze skórką? Obieranie nie jest konieczne. Wystarczy ją dobrze umyć. Więcej ciekawych informacji w wideo.

Pietruszka jest dostępna w każdym sklepie, nie jest droga, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pasuje idealnie do wszystkich zup, można dodać ją do sosów i zapiekanek. Przede wszystkim pietruszka warzywo idealne do rosołu. Bez niej rosół nie smakuje i nie pachnie tak samo.

Właściwości pietruszki pozytywnie działają na układ trawienny, pobudzają produkowanie śliny i soku żołądkowego. Pietruszka jest więc zalecana w przypadku braku apetytu, bólów brzucha i wzdęć brzucha. Pietruszka na nieświeży oddech to także wspaniałe rozwiązanie.

Dlaczego warto jeść pietruszkę ze skórką?

Natka pietruszki z kolei jest bogato w żelazo, ogromną ilość witaminy C, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor i cynk. Świetnie oddziałuje na wzrok i cerę, ze względu na dużą zawartość beta-karotenu i witaminy E. Właściwości soku z natki pietruszki mają dobroczynny wpływ na kondycję organizmu i samopoczucie.

Suszona pietruszka pasuje do niemalże każdej potrawy i wzmacnia jej smak. Ma wspaniały, intensywny zielony kolor, więc wpływ też na wygląd dania i zachęca nas do zjedzenia go. Pietruszka należy do 5 top polskich warzyw, jest też dobrym warzywem dla dzieci, ponieważ nie działa drażniąco na żołądek.

Dieta z warzyw jest świetnym rozwiązaniem w przypadku nadmiernych kilogramów lub skłonności do niezdrowych przekąsek. Warzywa poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Warto jak najczęściej sięgać po najzdrowsze owoce i warzywa. Kluczowe jest również przechowywanie warzyw by jak najdłużej zachowały świeżość i swoje cudowne właściwości. Więcej informacji w wideo, które zapomniane warzywa znowu modne?

Zobacz także:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka