Toksyczny pierwiastek w żywności. W jaki sposób kadm zagraża naszemu zdrowiu?

Choć jest rzadko spotykany, to zarazem jest jednym z najbardziej toksycznych metali ciężkich. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) wpisała kadm na listę groźnych dla zdrowia i życia substancji.

Jedno  badań wskazuje, że kadm może znajdować się w tofuJedno badań wskazuje, że kadm może znajdować się w tofu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Kadm – dlaczego może znaleźć się w żywności?

Kadm stosowany jest powszechnie w przemyśle. Między innymi w metalurgii, reaktorach jądrowych, fizyce jądrowej, ale też jako barwnik w farbach, a nawet w stomatologii w postaci amalgamatu, jakim dentyści wypełniają zęby. Kadm znajduje się też w dymie papierosowym.

A jak to możliwe, że trafia do naszego pożywienia? Kadm kumuluje się zarówno w glebie, jak i w powietrzu. Przez to może znaleźć się niemal w każdym produkcie, jaki trafia na nasz stół. Z gleby pobierany może być nawet w 70 proc., a z powietrza – w 30 proc.

Jest niebezpieczny, ponieważ odkłada się w nerkach oraz w wątrobie pełniących funkcję dwóch najważniejszych filtrów dla ludzkiego organizmu.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Kadm zwiększa również ryzyko zachorowania na osteoporozę oraz krzywicę, ponieważ prowadzi do demineralizacji kości. Przyspiesza powstawanie blaszki miażdżycowej, a z kolei miażdżyca może prowadzić do szeregu groźnych dla życia schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Sprzyja powstawaniu stresu oksydacyjnego, który nie tylko odpowiada za starzenie organizmu, ale też promuje stany nowotworowe w organizmie. Powoduje "toksyczność rozwojową" u dzieci, a także "toksyczność reprodukcyjną" u mężczyzn.

Co więcej, nasz organizm z łatwością go przyswaja, a kadm w dużym natężeniu może doprowadzić do silnego zatrucia, a w konsekwencji – niewydolności narządów i śmierci.

Z roku na rok sytuacja staje się coraz gorsza

Również ryby mogą zawierać metale ciężkie
Również ryby mogą zawierać metale ciężkie © Pixabay

Z roku na rok rośnie stężenie kadmu w pożywieniu. W jednym z badań naukowcy przyjrzeli się zawartości kadmu w próbkach moczu pobranych od 191 kobiet. Okazało się, że najwyższe stężenie toksycznego pierwiastka odnotowano u tych badanych, które w diecie miały określone produkty. Na tej podstawie naukowcy wysnuli wniosek, że regularne spożywanie jajek, płatków śniadaniowych, podrobów, tofu, zup warzywnych, zielonych warzyw liściastych, sałatek i pochrzynu było związanych z wyższym narażeniem na kadm. Szczególnie tofu powiązali z niebezpiecznymi wartościami metalu ciężkiego w organizmie.

A w jaki sposób ograniczyć ryzyko wchłaniania kadmu? Po pierwsze, zrywając z nałogiem tytoniowym i usuwając plomby amalgamatowe. Badania wskazują, że sięganie po żywność ekologiczną może zmniejszyć ilość kadmu trafiającego do naszego organizmu nawet o 50 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka