Tofu - przepisy, właściwości

Tofu to rodzaj twarożku wykonywanego z soi, otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Znane w Europie tofu pochodzi z Chin i według legendy wynalezione zostało w 164 przed naszą erą. Tofu występuje najpowszechniej w dwóch rodzajach - jest to tofu naturalne lub tofu wędzone.

Tofu - przepisy, właściwościTofu - przepisy, właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Przepisy na tofu

Tofu idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Aby wykonać sałatkę z tofu, potrzebujemy ogórka, pomidora, sałaty (może to być dowolny rodzaj, lodowa, masłowa lub zwyczajna).

Tofu marynujemy w oliwie z oliwek z rozgniecionym czosnkiem i imbirem startym na tarce z dodatkiem sosu sojowego.

Tofu marynujemy przez 15 minut, po czym wyciągamy je z marynaty i smażymy na średnim ogniu.

Fit kuchnia dla każdego

Warzywa mieszamy w dużej misce, dodajemy marynatę, a następnie dodajemy usmażone tofu. Do całości dodać możemy sezamu, pestek słonecznika i inne ziarna. Oprócz tego, do sałatki z tofu idealnie nadają się orzechy nerkowca lub pini.

Aby wykonać tajską zupę z tofu potrzebujemy trawę cytrynową, papryczkę chili, pieczarki, boczniaki oraz świeże zioła i przyprawy.

Garść trawy cytrynowej zalewamy litrem wrzącej wody i odstawiamy na kilka minut. Siekamy papryczkę chili na drobne kawałki, a pieczarki kroimy na plasterki.

Boczniaki rwiemy na paski szerokie na kilka milimetrów, a świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub kolendra rwiemy w palcach lub siekamy. Grzyby, chili i imbir podsmażamy, a następnie zalewamy wodą z trawą cytrynową.

Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do zupy sos sojowy i zioła. Do zupy podanej na talerzy dodajemy kilka kostek sera tofu.

Smak tofu pasuje do wielu składników, dzięki czemu jest to bardzo wszechstronny dodatek do zup i sałatek
Smak tofu pasuje do wielu składników, dzięki czemu jest to bardzo wszechstronny dodatek do zup i sałatek © 123RF

Tofu doskonale nadaje się do smażenia. Popularną przekąską jest smażone tofu podawane z dodatkiem fasoli lub szparagów.

Oprócz tego, możemy także upiec tofu. Bardzo popularne jest pieczenie tofu wraz z różnego rodzaju warzywami. Smak tofu powoduje, że jest to świetny dodatek do niemal wszystkich warzyw.

Tofu możemy również spożywać na słodko, używając go zamiast sera do wypiekania pysznych serników lub innych słodkich ciast.

Właściwości tofu

Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, co znaczy, że białko w mleku ścina się, a zsiadłe mleko powoli oddziela się od serwatki pozostawiając kawałki sera. 100 gramów tofu zawiera około 100 kalorii, 5 gramów tłuszczu, 12,5 gramów białka, 3 gramy węglowodanów.

Jedna porcja sera tofu, czyli 100 gramów, zaspokaja w 40 proc. dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz wapń.

Cechą tofu jest całkowity brak cholesterolu, co sprawia, że spożywanie tofu jest dużo zdrowsze od tradycyjnych serów wykonywanych z mleka krowiego lub koziego.

Oprócz tego, właściwości tofu to alkalizacja organizmu, dzięki czemu ser ten ma umiarkowane działanie odkwaszające organizm.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Soja z której wytwarza się tofu bogata jest w izoflawiny, które zapobiegają demineralizacji kości i tym samym chronią przed osteoporozą. J

eśli nabiał pochodzenia zwierzęcego zastąpimy tofu, obniżymy poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, dzięki czemu unikniemy problemów z układem krwionośnym, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.

Ile kalorii ma smażone tofu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna270 kcal76,5 kcal
Białko18,82 g5,34 g
Węglowodany8,86 g2,51 g
Cukier2,72 g0,77 g
Błonnik3,90 g1,11 g
Tłuszcz20,2 g5,72 g
Tłuszcze nasycone2,92 g0,83 g
Tłuszcze jednonienasycone4,46 g1,26 g
Tłuszcze wielonienasycone11,39 g3,23 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów27,0 µg7,66 µg
Witamina B1 - tiamina0,17 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,10 mg0,03 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,14 mg0,04 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy27,0 µg7,66 µg
Witamina B4 - cholina106 mg30,1 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A27,0 i.u.7,66 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE0,28 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten16,00 µg4,54 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,04 mg0,01 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K7,80 µg2,21 µg
Wapń372 mg105 mg
Żelazo4,87 mg1,38 mg
Magnez60,0 mg17,01 mg
Fosfor287 mg81,4 mg
Potas146 mg41,4 mg
Sód16,00 mg4,54 mg
Cynk1,99 mg0,56 mg
Miedź0,40 mg0,11 mg
Mangan1,50 mg0,42 mg
Selen28,5 µg8,08 µg
Woda50,5 g14,32 g

Źródła

  1. vegetariantimes.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka