Metale cieżkie w żywności. Sprawdź, jakich produktów należy unikać
Coraz częściej mówi się stężeniu metali ciężkich w produktach spożywczych. Dotyczy nie tylko owoców i warzyw, ale także ryb i owoców morza. Niestety, w związku z nieustającym zanieczyszczeniem środowiska, pojawianie się szkodliwych metali w żywności wciąż stanowi problem dla wielu konsumentów.
Wpływ na taki stan rzeczy mają nie tylko toksyny, które występują w wodzie i glebie. Istotnę rolę odgrywają tu też nawozy i środki chemiczne stosowane na plantacjach.
Wśród najczęściej występujących metali, które znajdują się w żywności eksperci wymieniają kadm, ołów, rtęć oraz arsen. Chcesz wiedzieć o nich więcej? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zatrucia metalami ciężkimi
Kadm
Kadm to bardzo szkodliwy pierwiastek. Występuje najczęściej w urządzeniach i elementach przemysłowych, z których przenika do żywności. Znajdziemy go zarówno w zużytych bateriach, jak i akumulatorach czy ściekach. Może być też składnikiem nawozów. Zdaniem ekspertów możemy wykryć go głównie w warzywach korzeniowych, np. marchwi i pietruszce.
Jakie są skutki spożywania kadmu? Jedną z najpoważniejszych konsekwencji może być wystąpienie nowotworu. Pierwiastek ten źle wpływa na organy wewnetrzne, w tym mózg. Może też negatywnie działać na pracę układu oddechowego i odpornościowego.
Co więcej, występując z innymi minerałami, np. żelazem, obniża w organizmie zdolność jego przyswajania, co może prowadzić do anemii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Koktajl, który usuwa metale ciężkie z organizmu
Ołów
W związku z tym, że występowanie ołowiu jest zależne od poziomu skażenia gleby, pierwiastek ten występuje głównie w roślinach, m.in. zbożach i ziemniakach. Niestety, zbyt duże stężenie ołowiu w organizmie może spowodować zatrucie. Tzw. ołowica może prowadzić do gorszej pracy narządów np. nerek i wątroby, a także złego samopoczucia i osłabienia.
Ołów jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Może spowodować zmiany w układzie nerwowym płodu, np. opóźnienie w rozwoju dziecka, a także pogorszyć jego zdrowie fizyczne. Co więcej, zdaniem ekspertów pierwiastek ten przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rtęć
Rtęć to pierwiastek, który występuje najczęściej w rybach. Bardzo negatywnie wpływa na pracę mózgu i serca. Co więcej, zdaniem ekspertów nadmiar rtęci w organizmie może prowadzić do poważnych schorzeń neurologicznych. Szczególnie uważać powinny na nią kobiety w ciąży. Rtęć bowiem przenika do płodu i może wpłynąć na jego prawidłowy rozwój.
W związku z tym, że rtęć bardzo często występuje w rybach, warto wiedzieć, które z nich można bezpiecznie kupować, a których lepiej unikać. Wśród najczęściej wymienianych, narażonych na kontakt z rtęcia ryb jest m.in. tuńczyk błękitnopłetny, łosoś bałtycki, węgorz, sola i karmazyn.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak rozpoznać ekologiczną żywność
Arsen
Arsen to z kolei metal ciężki, którego nadmiar w organizmie może spowodować problemy z układem oddechowym, a także prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Niestety, znajdziemy go w wielu produktach spożywczych m.in. w rybach, owocach morza, warzywach i owocach.
Pierwiastek ten jest szczególnie groźny, ponieważ do warzyw i owoców może dostać się poprzez powietrze. Dlatego też mieszkańcy regionów, w których znajdują się wulkany, a także kopalnie i fabryki produkujące spaliny, są szczególnie narażeni na jego szkodliwe działanie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl