3 z 7Glony morskie
Są źródłem dużej ilości wapnia, żelaza, jodu oraz przeciwutleniaczy. Algi morskie doskonale mogą służyć zdrowiu i uzupełniać niedobory składników odżywczych, ale pod jednym, bardzo ważnym warunkiem. - Bardzo ważne jest to z jakiego źródła pochodzą algi, ponieważ jeśli hodowane są w niewłaściwych warunkach mogą zawierać rtęć, ołów i toksyny - zauważa Emila Kołodziejska, dietetyk. - Ponadto osoby, które mają problemy z tarczycą nie powinny na własną rękę pożywać tych roślin, ani tabletek, które je zawierają. Może to pogorszyć ich stan zdrowia, dlatego należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - radzi.
Ogromną zaletą glonów morskich jest także duża zawartość kwasów z grupy omega-3. Substancje te wspomagają odporność, wpływają na ostrość widzenia, walczą z chorobami układu krążenia oraz wspomagają pracę mózgu. Niezbędne są także dzieciom.