Trwa ładowanie...

Trująca substancja znaleziona w popularnych piwach i winach

Amerykańska organizacja pozarządowa CALPIRG przebadała skład popularnych na amerykańskim rynku trunków. Okazało się, że w większości z nich można było wykryć glifostat, który jest aktywnym składnikiem niektórych herbicydów służących do zwalczania chwastów.

Zobacz film: "Dlaczego wódki nie powinno się trzymać w zamrażalniku?"

1. Glifostat w alkoholu

W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała glifostat na listę substancji kancerogennych. Wydawałoby się, że chociażby z tego powodu odnalezienie tej substancji w żywności będzie niemożliwe. Amerykańska organizacja pozarządowa CALPIRG zajmująca się badaniem produktów spożywczych przeanalizowała alkohole dostępne na tamtejszym rynku pod kątem występowania groźnych substancji.

Groźny środek znaleziono nawet w piwach popularnych marek (iStock)
Groźny środek znaleziono nawet w piwach popularnych marek (iStock)

Zobzca też Czy pestycydy mogą być przyczyną ADHD?

Okazał się, że na 20 próbek przebadanych przez organizację, aż 19 zawierało glifostat. Największą dawkę wykryto w popularnym za oceanem białym winie.

2. Kancerogenny glifostat

Odkrycie może być szokujące, ponieważ producenci herbicydów opartych o ten środek chemiczny przegrywali już kilkukrotnie sprawy dotyczące szkodliwości takich preparatów. W 2018 roku sąd w Kaliforni uznał, że środek zawierający glifostat był poważną przyczyną zachorowania na raka pewnego mężczyzny. Wymierzył producentowi również gigantyczną karę. Musiał zapłacić ofierze 78 milionów dolarów zadośćuczynienia. W 2019 roku środek ten został zakazany we Francji. Pozostałe kraje UE również zastanawiają się nad zakazem używania takich pestycydów.

Środek jest używany do zwalczania chwastów (iStock)
Środek jest używany do zwalczania chwastów (iStock)

Zobacz też Rodzaje rakotwórczych toksyn

Amerykańska organizacja rozpoczęła kampanię społeczną, która ma na celu całkowite zakazanie używania glifostatu, dopóki jego producent nie udowodni, że środek jest bezpieczny.

3. W jakich alkoholach wykryto glifosat?

Piwa:

  • Tsingtao Beer: 49.7 ppb

  • Coors Light: 31.1 ppb

  • Miller Lite: 29.8 ppb

  • Budweiser: 27.0 ppb

  • Corona Extra: 25.1 ppb

  • Heineken: 20.9 ppb

  • Guinness Draught: 20.3 ppb

  • Stella Artois: 18.7 ppb

  • Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb

  • Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb

  • New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb

  • Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb

  • Stella Artois Cidre: 9.1 ppb

  • Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb

Wina:

  • Sutter Home Merlot: 51.4 ppb

  • Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb

  • Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb

  • Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb

  • Frey Organic Natural White: 4.8 ppb

4. Pestycydy w Polsce

Choć w Polsce stosowanie środków do zwalczania chwastów na bazie glifostatu nie jest zakazane, to zagrożenie odnalezienia tego środku w alkoholu jest znikome. Przepisy unijne określają maksymalny dopuszczalny ślad jakiegokolwiek pestycydu w żywności. Regulacje wspólnotowe są znacznie bardziej restrykcyjne niż te stosowane w USA.

Polskie alkohole są bezpieczne (iStock)
Polskie alkohole są bezpieczne (iStock)

Szczególnie restrykcyjna jest w tym Regulacja Komisji Europejskiej w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.