Trwa ładowanie...

Tumbet - co to jest, przepis na hiszpańską zapiekankę

 Paula Komendarczuk
08.06.2022 14:18
Tumbet to hiszpańska zapiekanka z sosem pomidorowym.
Tumbet to hiszpańska zapiekanka z sosem pomidorowym. (adobestock)

Tumbet to hiszpańska, tradycyjna zapiekanka na bazie bakłażanów, papryki i ziemniaków. Cieszy się największą popularnością w sezonie letnim, może być podawana na ciepło lub zimno. Tumbet często jest traktowany jako samodzielne danie, choć niekiedy serwuje się je w towarzystwie pieczonego mięsa lub ryby. Jak zrobić tradycyjny tumbet?

spis treści

1. Co to jest tumbet?

Tumbet (tombet) to wywodząca się z Majorki hiszpańska, tradycyjna potrawa z warzyw, podobna do ratatouille. Składa się z bakłażanów, papryki, ziemniaków i pomidorów, zapieczonych z oliwą, przyprawami i sosem pomidorowym.

Tumbet to dość czasochłonne danie, ponieważ każdy składnik musi być wcześniej podsmażony na tłuszczu. Potrawa ta najczęściej przygotowywana jest latem, ponieważ do jej wykonania najlepiej sprawdzają się świeże, najlepszej jakości produkty.

Zapiekanka może być podawana na ciepło lub zimno, samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami (np. mięsem, rybą, jajkami, tofu, tempeh czy białkiem roślinnym). Najlepiej smakuje na drugi dzień, ponownie odgrzana w piekarniku.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Przepis na tumbet

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 7 ziemniaków,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 zielona lub czerwona papryka,
  • pół główki czosnku,
  • mąka pszenna,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy je w średniej grubości plasterki. Przekładamy na sitko, oprószamy solą i zostawiamy. Pomidory parzymy we wrzącej wodzie, zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by uzyskać gęsty sos. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski, natomiast umyte ziemniaki w plastry. Na patelnię wylewamy dość dużą ilość oliwy z oliwek, dodajemy całe ząbki czosnku i wsypujemy ziemniaki.

Smażymy je do momentu, aż będą zarumienione i chrupiące. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, część oliwy odlewamy, a na reszcie smażymy paprykę.

W tym czasie kilkukrotnie płuczemy bakłażany, osuszamy je, obsypujemy mąką pszenną i smażymy z obu stron. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, a następnie warstwę bakłażanów.

Sos pomidorowy łączymy z papryką, doprawiamy do smaku i wylewamy na zapiekankę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy bez przykrycia przez ok. 30 minut.

Tumbet ma charakterystyczny smak i aromat, nie wymaga wielu przypraw, choć niektórzy dodają świeży tymianek lub suszone zioła prowansalskie. Najważniejsze, by użyć dobrej jakości oliwy z oliwek i cierpliwie podsmażać każde warzywo. Potrawa jest bardzo sycąca i często gości na stołach, choć jej przygotowanie zajmuje sporo czasu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze