Tuńczyk z awokado
Ta prosta sałatka z pewnością będzie idealna na drugie śniadanie. Tuńczyk, który jest głównym składnikiem sałatki, zawiera duże ilości witamin A i D. Dzięki nim lepiej funkcjonuje narząd wzroku i poprawia się stan naszych kości. Tuńczyk jest również bogaty w tran, który z kolei spowalnia proces zanikania komórek mózgowych.
Składniki:
- 4 awokado,
- 10 małych filetów z tuńczyka,
- majonez,
- mały jogurt naturalny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj rybę i usmaż, rozgniatając w trakcie smażenia mięso, po czym odstaw do przygotowanej miski. Awokado obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Skrop kawałki owocu cytryną i wrzuć do naczynia z tuńczykiem. W małej miseczce połącz majonez i jogurt w proporcji 3:1 i wymieszaj. Sos wlej do miski ze składnikami, po czym dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Komentarz:
Regularne spożywanie tuńczyka obniża też poziom cholesterolu we krwi. Awokado natomiast może i jest tłuste, ale z pewnością także zdrowe! Tak jak rybi tłuszcz, wpływa korzystnie na nasz wzrok i choroby oczu. Awokado trzeba dobrze doprawić, gdyż samo w sobie nie jest wykwintne. Jednak awokado w sałatce na pewno zasmakuje każdemu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 396,8 kcal |
Białka | 20,5 g |
Tłuszcze | 32,2 g |
Cholesterol | 66,2 mg |
Węglowodany | 10,4 g |
Błonnik | 3,3 g |
Witamina C | 9,4 mg |
Witamina A | 30,2 µg |