Tych owoców nie musisz się obawiać. Wątroba je kocha
Jest jednym z największych organów, a przy tym jednym z dwóch głównych filtrów w naszym organizmie. Pełni szereg funkcji, a jeśli o nią dbamy, to sama potrafi się zregenerować. Jak wspomóc wątrobę? Włączając do diety owoce, których dobroczynny wpływ potwierdza nauka.
W tym artykule:
Nie tylko alkohol. Tak niszczysz wątrobę
Wątroba odpowiada za neutralizowanie toksyn pochodzących z leków, alkoholu czy innych używek, jak papierosy, ale też konserwantów z żywności czy środków ochrony roślin. Przekształca toksyczny amoniak w mocznik, produkuje żółć nieodzowną w procesie trawienia tłuszczów, przekształca węglowodany i magazynuje witaminy oraz minerały. Wreszcie bierze też udział w procesach immunologicznych.
Niestety współczesny styl życia ma negatywny wpływ na ten organ. Do najbardziej szkodzących wątrobie czynników należą:
- wspomniane już używki jak alkohol czy papierosy,
- otyłość i znaczna nadwaga,
- dieta obfitująca w tłuszcz i żywność wysokoprzetworzoną.
Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców
Ograniczenie tłuszczów trans i tłuszczów odzwierzęcych, cukrów prostych i produktów przetworzonych na rzecz świeżych warzyw i owoców, chudych mięs i nienasyconych kwasów tłuszczowych to podstawa diety wątrobowej. W trosce o ten narząd warto też częściej sięgać po owoce.
5 owoców, które wątroba pokocha
Choć są źródłem fruktozy, węglowodanów prostych, to w rzeczywistości mogą się wątrobie przysłużyć.
Grejpfrut
Niskokaloryczny, zawierający niewielką ilość węglowodanów, a przy tym bogaty w silny przeciwutleniacz – witaminę C. To jeden z najlepszych owoców dla wątroby.
Badanie opublikowane w "European Journal of Nutrition" wykazało, że obecna w owocu naryngenina może aktywować substancje odpowiadające za rozkład kwasów tłuszczowych w organizmie. Dzięki temu może zapobiegać stłuszczeniu wątroby.
Czarne jagody
To źródło silnych antyoksydantów – antocyjanów, które odpowiadają za intensywny kolor jagód. Jedno z badań przeprowadzone w National Center for Biotechnology w Maryland wykazało, że to właśnie antocyjany spowalniają rozwój zmian chorobowych, zwłóknienia i tkanki bliznowatej w wątrobie.
Żurawina
Badanie, które odbyło się w The National Center for Biotechnology, wykazało, że nie tylko jagody, ale także i żurawina pomagają utrzymać w zdrowiu wątrobę. Naukowcy ujawnili, że wystarczy miesiąc spożywania bogatych w przeciwutleniacze owoców, by zmniejszyć ryzyko chorób tego narządu.
Z kolei badanie, którego wyniki opublikowano w "International Journal of Food Sciences and Nutrition", wskazuje, że żurawina może być owocem pomocnym także w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. non-alcoholic liver disease, NAFLD).
Winogrona
Należą do najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, ale badania nie pozostawiają wątpliwości. Bogate w przeciwutleniacze winogrona służą wątrobie.
Prowadzone na zwierzętach próby z wykorzystaniem ekstraktu z winogron wykazały, że trzy miesiące suplementacji zmniejszają objawy towarzyszące NAFLD.
Jabłka
Jabłka są źródłem pektyn. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który w badaniach wykazywał pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową.
Spożywanie bogatych w pektyny jabłek może obniżać stężenie cholesterolu w wątrobie, cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości. Ponadto błonnik obecny w owocach może też wiązać niektóre metale ciężkie, takie jak kobalt, i ułatwiać usuwanie ich z organizmu, zarazem odciążając wątrobę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.