Tych owoców nie musisz się obawiać. Wątroba je kocha

Jest jednym z największych organów, a przy tym jednym z dwóch głównych filtrów w naszym organizmie. Pełni szereg funkcji, a jeśli o nią dbamy, to sama potrafi się zregenerować. Jak wspomóc wątrobę? Włączając do diety owoce, których dobroczynny wpływ potwierdza nauka.

Gdy wątroba niedomaga, warto pamiętać o odpowiedniej diecieGdy wątroba niedomaga, warto pamiętać o odpowiedniej diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Nie tylko alkohol. Tak niszczysz wątrobę

Wątroba odpowiada za neutralizowanie toksyn pochodzących z leków, alkoholu czy innych używek, jak papierosy, ale też konserwantów z żywności czy środków ochrony roślin. Przekształca toksyczny amoniak w mocznik, produkuje żółć nieodzowną w procesie trawienia tłuszczów, przekształca węglowodany i magazynuje witaminy oraz minerały. Wreszcie bierze też udział w procesach immunologicznych.

Niestety współczesny styl życia ma negatywny wpływ na ten organ. Do najbardziej szkodzących wątrobie czynników należą:

  • wspomniane już używki jak alkohol czy papierosy,
  • otyłość i znaczna nadwaga,
  • dieta obfitująca w tłuszcz i żywność wysokoprzetworzoną.

Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Ograniczenie tłuszczów trans i tłuszczów odzwierzęcych, cukrów prostych i produktów przetworzonych na rzecz świeżych warzyw i owoców, chudych mięs i nienasyconych kwasów tłuszczowych to podstawa diety wątrobowej. W trosce o ten narząd warto też częściej sięgać po owoce.

5 owoców, które wątroba pokocha

Choć są źródłem fruktozy, węglowodanów prostych, to w rzeczywistości mogą się wątrobie przysłużyć.

Grejpfrut

Niskokaloryczny, zawierający niewielką ilość węglowodanów, a przy tym bogaty w silny przeciwutleniacz – witaminę C. To jeden z najlepszych owoców dla wątroby.

Badanie opublikowane w "European Journal of Nutrition" wykazało, że obecna w owocu naryngenina może aktywować substancje odpowiadające za rozkład kwasów tłuszczowych w organizmie. Dzięki temu może zapobiegać stłuszczeniu wątroby.

Czarne jagody

To źródło silnych antyoksydantów – antocyjanów, które odpowiadają za intensywny kolor jagód. Jedno z badań przeprowadzone w National Center for Biotechnology w Maryland wykazało, że to właśnie antocyjany spowalniają rozwój zmian chorobowych, zwłóknienia i tkanki bliznowatej w wątrobie.

Żurawina

Badanie, które odbyło się w The National Center for Biotechnology, wykazało, że nie tylko jagody, ale także i żurawina pomagają utrzymać w zdrowiu wątrobę. Naukowcy ujawnili, że wystarczy miesiąc spożywania bogatych w przeciwutleniacze owoców, by zmniejszyć ryzyko chorób tego narządu.

Z kolei badanie, którego wyniki opublikowano w "International Journal of Food Sciences and Nutrition", wskazuje, że żurawina może być owocem pomocnym także w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. non-alcoholic liver disease, NAFLD).

Winogrona

Należą do najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, ale badania nie pozostawiają wątpliwości. Bogate w przeciwutleniacze winogrona służą wątrobie.

Prowadzone na zwierzętach próby z wykorzystaniem ekstraktu z winogron wykazały, że trzy miesiące suplementacji zmniejszają objawy towarzyszące NAFLD.

Jabłka

Jabłka mogą usprawniać pracę wątroby
Jabłka mogą usprawniać pracę wątroby © Pixabay

Jabłka są źródłem pektyn. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który w badaniach wykazywał pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową.

Spożywanie bogatych w pektyny jabłek może obniżać stężenie cholesterolu w wątrobie, cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości. Ponadto błonnik obecny w owocach może też wiązać niektóre metale ciężkie, takie jak kobalt, i ułatwiać usuwanie ich z organizmu, zarazem odciążając wątrobę.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka