Wątroba kocha te owoce. Ale zanim je zjesz, musisz pamiętać o jednej rzeczy

Wątroba to jeden z największych, a co za tym idzie – najważniejszych organów w naszym ciele. Za jej funkcjonowanie w głównej mierze odpowiada nasza dieta. By wspomóc pracę wątroby, warto do jadłospisu włączyć jagody. Zanim jednak trafią do naszych ust, trzeba pamiętać o jednej rzeczy, w przeciwnym wypadku może nam grozić poważna choroba powodująca nieodwracalne zmiany w organie.

Jagody to źródło antocyjanówJagody to źródło antocyjanów
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

W jaki sposób szkodzimy naszej wątrobie?

Wątroba to jeden z dwóch głównych filtrów naszego organizmu. Jest odpowiedzialna za odprowadzanie toksyn, przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, metabolizuje leki i odpowiada za rozkład alkoholu, a także wytwarza niezbędną dla trawienia żółć oraz wpływa na regulowanie poziomu cukru.

Niestety, coraz częściej w odniesieniu do wątroby diagnozowana jest NAFLD – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease), która jest skutkiem niewłaściwego stylu życia - opartego na niezdrowej diecie.

- Przy NAFLD czynnikiem sprawczym jest zła dieta, obfitujące w tłuszcze i węglowodany proste produkty oraz brak aktywności fizycznej – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Michał Grąt z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Wątroby Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

- Zaczyna się od odkładnia kropelek tłuszczu w obrębie hepatocytów. Tak samo jak w przypadku otyłości, gdy gromadzimy tłuszcz w obrębie tkanki tłuszczowej – podskórnej czy trzewnej, tak w przypadku wątroby - gromadzimy tłuszcz, ale w obrębie komórek wątroby – tłumaczy ekspert i dodaje, że gdy organizm ma nadmiar tłuszczu, reaguje stanem zapalnym i wówczas może dojść do uszkodzenia wątroby.

Według Kliniki Mayo NAFLD to jedna z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Choroba dotyka aż jedną czwartą populacji Stanów Zjednoczonych. Prof. Grąt potwierdza, że choć NAFLD jest obecnie wiodącym problemem ochrony zdrowia w USA, to i polscy pacjenci coraz częściej zgłaszają się do hepatologów.

Jagody a wątroba – dlaczego warto je spożywać?

Są nieocenionym źródłem polifenoli i witaminy C oraz błonnika
Są nieocenionym źródłem polifenoli i witaminy C oraz błonnika © Pixabay

Zapobiegać NAFLD może dieta - taka, która wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz działa przeciwzapalnie. Jej elementem powinny być jagody. Dlaczego?

- Dzikie jagody mają najwyższe stężenie antocyjanów - naturalnego pigmentu, który nadaje jagodom wspaniały niebieski odcień – mówi dietetyczka, autorka książek Laura Manaker w rozmowie z Eatthis.com.

Poza tym w jagodach znajdują się także inne silne przeciwutleniacze: resweratrol oraz kwas elagowy, a także witamina C, w którą te owoce obfitują.

Dietetyczka powołuje się na jedno z badań, w którym naukowcy dowiedli, że antocyjany zmniejszają akumulację lipidów w wątrobie i mogą przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu oraz zapaleniu wątroby.

Antocyjany znajdują się w skórce wszystkich warzyw i owoców w kolorze czerwonym, fioletowym i niebieskim.

- Jestem zwolennikiem tego, by po prostu jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce bogate w polifenole – ciemne winogrona czy w ogóle owoce o ciemnym zabarwieniu, gdzie zawartość polifenoli jest wyjątkowo wysoka. Mam na myśli choćby owoce jagodowe czy warzywa, takie jak bakłażan, ale też kapustne, np. jarmuż – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.

Jednak to właśnie owoce jagodowe – jagody, jeżyny czy maliny znalazły się w zaleceniach dietetycznych Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Według rekomendacji warto spożywać nawet dwie filiżanki tych owoców dziennie.

Pamiętaj o myciu owoców

Choć jagody, które znajdziemy w polskich lasach najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka, to należy zachować ostrożność. Owoce leśne mogą być zanieczyszczone odchodami dzikich zwierząt, np. lisów. W nich mogą znajdować się groźne pasożyty, tasiemce: jednojamowy i wielojamowy, potocznie zwane bąblowcowymi.

W aż 60 proc. przypadków atakują wątrobę. Torbiel czy torbiele, które się tworzą, latami mogą nie dawać żadnych objawów – do momentu, gdy zaczynają uciskać sąsiadujące z wątrobą narządy, powodując ból i upośledzenie ich funkcji.

Dlatego przed spożyciem każde owoce, a zwłaszcza te pochodzące z lasu, należy dokładnie opłukać.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka