Trwa ładowanie...

Nie wolno lizać grzybów, by sprawdzić, czy są trujące. Można narazić się na niebezpieczeństwo

W lasach pojawiły się już grzyby, dlatego miłośnicy zbierania ruszyli na łowy. Niestety, wielu grzybiarzy nadal zapomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, co każdego roku kończy się nieszczęśliwymi wypadkami.

Zobacz film: "Trujące grzyby w Polsce [Pixel]"

1. Nie sprawdzaj grzybów językiem

Najpoważniejszym zagrożeniem przy zbieraniu grzybów jest pomylenie tych jadalnych z trującymi. Skutki takiej pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne. I choć dzisiaj istnieją już specjalne aplikacje dla grzybiarzy (nie wspominając o atlasach grzybów), to wiele osób stosuje nadal stare sztuczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie "ludowe sposoby" mogą być dla nas jednak bardzo niebezpieczne.

Utarło się, że trującego grzyba najłatwiej rozpoznać językiem. Wystarczy go polizać. Jeśli poczujemy gorzki smak i pieczenie, oznacza to, że grzyb jest trujący. Lizanie surowych grzybów może być jednak zgubne. Ta metoda nie sprawdza się również w starciu z jednym z najczęściej występujących trujących grzybów w kraju – muchomorem sromotnikowym. Po dotknięciu go językiem poczujemy bowiem migdałową słodycz.

Kurki - zdjęcie nadesłane przez naszego czytelnika
Kurki - zdjęcie nadesłane przez naszego czytelnika

2. Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Objawy zatrucia grzybami mogą być różne. Biegunka, wymioty, dreszcze - to znak, że należy od razu udać się do lekarza. Zatrucie grzybami może bowiem skończyć się śmiercią.

Warto pamiętać również, by zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność. Grzyb powinien być w całości (tzn. powinien mieć zarówno nóżkę jak i kapelusz). Co więcej, nie wrzucajmy grzybów do plastikowych toreb. Zamiast tego lepiej wybrać np. wiklinowy koszyk. Po zerwaniu grzybów musimy z nimi postępować w określony spoóśb :

  • świeżo zebrane grzyby warto od razu przyrządzić i zjeść. Ewentualnie można je przechować w lodówce, ale w otwartym pojemniku,
  • jeśli nie zjemy grzybów od razu, warto je ususzyć, zasolić, zamarynować lub zamrozić,
  • grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć wodą.

3. Gdzie mogę sprawdzić, czy grzyby są jadalne?

Jeśli nie znamy się na grzybach, nie zbierajmy ich w lesie, ponieważ spożycie grzyba trującego może spowodować śmierć. W okresie od lipca do października, przy powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych (SANEPID), pracują osoby, które sprawdzają, czy grzyby, które zebraliśmy, są jadalne. Ekspertyza jest bezpłatna.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.