Nie wolno lizać grzybów, by sprawdzić, czy są trujące. Można narazić się na niebezpieczeństwo
W lasach pojawiły się już grzyby, dlatego miłośnicy zbierania ruszyli na łowy. Niestety, wielu grzybiarzy nadal zapomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, co każdego roku kończy się nieszczęśliwymi wypadkami.
1. Nie sprawdzaj grzybów językiem
Najpoważniejszym zagrożeniem przy zbieraniu grzybów jest pomylenie tych jadalnych z trującymi. Skutki takiej pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne. I choć dzisiaj istnieją już specjalne aplikacje dla grzybiarzy (nie wspominając o atlasach grzybów), to wiele osób stosuje nadal stare sztuczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie "ludowe sposoby" mogą być dla nas jednak bardzo niebezpieczne.
Utarło się, że trującego grzyba najłatwiej rozpoznać językiem. Wystarczy go polizać. Jeśli poczujemy gorzki smak i pieczenie, oznacza to, że grzyb jest trujący. Lizanie surowych grzybów może być jednak zgubne. Ta metoda nie sprawdza się również w starciu z jednym z najczęściej występujących trujących grzybów w kraju – muchomorem sromotnikowym. Po dotknięciu go językiem poczujemy bowiem migdałową słodycz.
2. Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Objawy zatrucia grzybami mogą być różne. Biegunka, wymioty, dreszcze - to znak, że należy od razu udać się do lekarza. Zatrucie grzybami może bowiem skończyć się śmiercią.
Warto pamiętać również, by zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność. Grzyb powinien być w całości (tzn. powinien mieć zarówno nóżkę jak i kapelusz). Co więcej, nie wrzucajmy grzybów do plastikowych toreb. Zamiast tego lepiej wybrać np. wiklinowy koszyk. Po zerwaniu grzybów musimy z nimi postępować w określony spoóśb :
- świeżo zebrane grzyby warto od razu przyrządzić i zjeść. Ewentualnie można je przechować w lodówce, ale w otwartym pojemniku,
- jeśli nie zjemy grzybów od razu, warto je ususzyć, zasolić, zamarynować lub zamrozić,
- grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć wodą.
3. Gdzie mogę sprawdzić, czy grzyby są jadalne?
Jeśli nie znamy się na grzybach, nie zbierajmy ich w lesie, ponieważ spożycie grzyba trującego może spowodować śmierć. W okresie od lipca do października, przy powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych (SANEPID), pracują osoby, które sprawdzają, czy grzyby, które zebraliśmy, są jadalne. Ekspertyza jest bezpłatna.