Siedlisko groźnych bakterii i jaj tasiemca. Lepiej nie jeść na surowo

Warzywa to obowiązkowy składnik diety, jeśli zależy nam na tym, by była zdrowa. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie można jeść na surowo. Dlaczego pieczenie i gotowanie to lepszy pomysł?

Na surowo te warzywa mogą poważnie zaszkodzić.Na surowo te warzywa mogą poważnie zaszkodzić.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Nigdy nie jedz na surowo

Warzywa są jednym z kluczowych elementów zdrowego żywienia, ale nie wszystkie można jeść na surowo. Niektóre wymagają obróbki, bo bez tego mogą nam poważnie zaszkodzić.

Niektóre warzywa zawierają toksyny, takie jak solanina, a także mogą być siedliskiem szkodliwych bakterii, np. bakterii E. coli czy jaj tasiemca. Stąd już tylko krok do zatruć pokarmowych, które mogą okazać się bardzo poważne.

Gotowanie lub inny rodzaj obróbki termicznej neutralizuje to ryzyko, ułatwia trawienie, a w wielu przypadkach poprawia również smak.

Surowe ziemniaki zawierają toksynę
Surowe ziemniaki zawierają toksynę © Getty Images

Na liście warzyw, których nie należy jeść na surowo można znaleźć m.in. popularne warzywa krzyżowe - kapustę, brukselkę i brokuły.

Kapusta może być siedliskiem szkodliwych bakterii, takich jak E. coli czy Salmonella. Wysoka temperatura eliminuje to ryzyko.

Z kolei gotowane na parze lub smażone brokuły zachowują swoje wartości odżywcze przy mniejszym ryzyku problemów trawiennych. Podobnie działa pieczenie lub smażenie brukselki. Dzięki temu jest ona mniej obciążająca dla żołądka i ma lepszy smak.

Gotuj, piecz, grilluj

Poważny argument przemawia także za gotowaniem lub pieczeniem ziemniaków. Surowe warzywa zawierają solaninę, która jest toksyną. Gotowanie powoduje jej rozkład.

Dzięki temu unikniemy problemów żołądkowo-jelitowych, w postaci m.in. wymiotów, biegunki czy bólu brzucha. Ponadto surowe ziemniaki mogą być trudne do strawienia i prowadzić do skurczów żołądka.

Solaninę zawierają też bakłażany. W tym przypadku nie bez znaczenia jest smak, który zdecydowanie poprawia grillowanie lub pieczenie.

Obróbka termiczna to także dobry pomysł w przypadku papryki. To popularne warzywo może zawierać pozostałości środków chemicznych lub jaja tasiemca.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualna Polska

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka