Ukraińska "oblepicha". Zmniejsza ból stawów, obniża cholesterol. 160 związków w jednej łyżeczce

Rokitnik nazywany "rosyjskim ananasem" czy "syberyjskim złotem" to skarbnica witamin i mikroelementów. Choć odstręczać może jego intensywny, cierpki smak, to warto się przełamać, bo małe owoce są remedium na infekcje i spadek odporności. By zapałać prawdziwą sympatią do rokitnika, wystarczy dodać do niego miód.

Rokitnik to cenne źródło witaminy C i rutyny, które pomagają w walce z przeziębieniemRokitnik to cenne źródło witaminy C i rutyny, które pomagają w walce z przeziębieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Rokitnik – wsparcie odporności na jesień i zimę

Rokitnik zwyczajny (zwany też pospolitym) wcale nie jest taką "zwyczajną" rośliną. Jego owoce, liście, kora czy pestki wykorzystywane są w celach leczniczych. Oczywiście jest najbardziej znany z podłużnych, niewielkich owoców koloru pomarańczowego. W Ukrainie rokitnik nazywany jest "oblepichą", bo małe owoce dosłownie oblepiają gałązki krzewu.

Rośnie dziko w Europie i Azji, ale rokitnik znajdziemy także w przydomowych ogródkach. A warto go sadzić, bo już starożytni Grecy wiedzieli, jak cenna jest to roślina. Poza 14 witaminami i 11 mikroelementami w rokitniku znajdziemy ponad 160 związków bioaktywnych.

Podnosi odporność, zwalcza wirusy i bakterie, ma działanie przeciwzapalne, a nawet wykazuje właściwości antynowotworowe. Jak się raczyć rokitnikiem? Bardzo cierpki smak owoców może odstraszać, jest na to jednak sposób.

Rokitnik, czyli rosyjski ananas

Miodek, herbatka czy nalewka?

Napar z suszonych liści rokitnika polecany jest w zatruciach pokarmowych i niestrawności, a nawet przy chorobie wrzodowej. Wspiera odporność, ale też normalizuje glikemię i poprawia gospodarkę lipidową w organizmie – obniża poziom cholesterolu. Herbatka z liści może być też stosowana do płukania gardła w infekcjach, a stosowana w formie okładów - zmniejsza bolesność stawów.

Małe cierpkie owoce to skarbnica witamin, minerałów i związków bioaktywnych
Małe cierpkie owoce to skarbnica witamin, minerałów i związków bioaktywnych © Getty Images

Z owoców rokitnika można przygotować dżem, sok, a także nalewkę, łącząc mus z rokitnika ze spirytusem. Dodając do nalewki miód, np. gryczany, można przełamać smak alkoholu i owoców, a przy tym poprawić jej działanie.

Nalewka rokitnikowa nie tylko wspiera odporność, ale też zapobiega rozwojowi wolnych rodników i za sprawą rutyny oraz witaminy C uszczelnia naczynia krwionośne. To jednak nie wszystko – przełamanie cierpkiego smaku miodem to świetny pomysł na przygotowanie bezalkoholowej mikstury dla małych i dużych.

Rokitnikowy "miodek" będzie remedium na przeziębienie, bóle gardła i kaszel, a także niestrawność. Można go także stosować profilaktycznie, jako wsparcie dla odporności.

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 0,5 l płynnego miodu,
  • 1 małe kłącze imbiru.

Wykonanie

  • Owoce przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową razem z obranym kłączem imbiru.
  • Sok przelać do dużego słoja.
  • Dodać miód – najlepiej w formie płynnej.
  • Dokładnie wymieszać, a następnie przelać do mniejszych butelek.
  • Przechowywać w niskiej temperaturze, w ciemnym pomieszczeniu.

"Miodkiem" można słodzić herbatę, ale najlepiej przyjmować go codziennie po łyżeczce. W przypadku infekcji warto ssać miksturę nawet kilka razy w ciągu dnia. Jeśli nie mamy wyciskarki wolnoobrotowej, można skorzystać ze zwykłej sokowirówki lub po prostu umyte i osuszone owoce rokitnika zalać płynnym miodem i umieścić w słoiczku. Po tygodniu owoce wraz z miodem nadają się do bezpośredniego spożycia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka