Król tej jesieni. Babcia zawsze miała słoiczek pod ręką. To dlatego cieszyła się piękną sylwetką
Rokitnik zwyczajny to krzew ozdobny występujący w Europie i Azji. W Polsce w stanie dzikim spotkać go można nad wybrzeżem Bałtyku. Objęty jest ścisłą kontrolą gatunkową.
Przez wiele lat sadzony był w parkach i na skwerach jako roślina ozdobna. Od niedawna uprawia się go również jako krzew owocowy.
O leczniczych właściwościach owocu rokitnika wiedziały już nasze babcie. Ze względu na zawartość cennych substancji odżywczych wykorzystywany jest w ziołolecznictwie i kosmetyce.
Zobacz galerię i dowiedz się więcej o tej niezwykłej roślinie. Przepis na sok z rokitnika znajdziesz TU.
Sok można pić sam - dorośli powinni spożywać szklankę soku dziennie, ale można też stosować sok z rokitnika jako dodatek. W okresie jesienno-zimowym warto dodawać go do herbaty. Sok z rokitnika może być także uzupełnieniem sałatek, koktajli, zup i drinków.
Moja babcia Wandzia uważała, że rokitnik to sekret jej świetnej formy i silnej odporności. Zawsze miała w swojej spiżarni słoiczek z tym cennym owocem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Osoby urodzone w tym miesiącu, częściej cierpią na choroby płuc
Bogactwo substancji odżywczych
Owoce rokitnika zwyczajnego zajmują drugą pozycję wśród owoców zawierających najwięcej witaminy C. Co więcej, nie zawierają one askorbinazy, która przyśpiesza rozpad witaminy C pod wpływem ciepła. Nie traci więcej tej witaminy podczas obróbki termicznej.
Roślina jest bogata również w antyoksydanty, flawonoidy, potas, żelazo, fosfor, wapń, krzem oraz witaminy A,D, E, K, P i z grupy B. Rokitnik jest też naturalnym źródłem kwasów omega-7, które wspierają odchudzanie. Omega-7 powodują rozbicie złogów tłuszczu, a pozostałości zamieniane są w brunatną tkankę tłuszczową, nie zaś w białą, którą trudno spalić.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
Owoce rokitnika pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz chronią przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wszystko dzięki zawartym w nim witaminom C i E, a także roślinnym sterolom.
Kwas askorbinowy i potas znajdujące się w owocach pomagają też obniżyć ciśnienie krwi. Przetwory z rokitnika zalecane są osobom borykających się z nadciśnieniem tętniczym i zagrożonych występowaniem miażdżycy.
Owoce rokitnika są też źródłem witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naukowcy twierdzą, że to przełomowe odkrycie w walce z rakiem
Łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie ran
Owoce rokitnika, a także napary z jego liści polecane są w celu złagodzenia stanów zapalnych w organizmie. Sprawdzą się w stanach zapalnych układu pokarmowego i dziąseł.
Mogą także łagodzić dolegliwości reumatyczne, takie jak sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów i ból.
Napary z liści rokitnika stosuje się, żeby przyśpieszyć proces gojenia ran. Można go wykorzystać w leczeniu odmrożeń, oparzeń i odleżyn.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wspomaga układ pokarmowy
Olej z rokitnika może być stosowany w celu złagodzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jest też pomocny podczas walki ze zgagą.
Olej zmniejsza dolegliwości bólowe, przyspiesza też gojenie się wrzodów. Nie można go jednak stosować bez konsultacji z lekarzem.
Przeciwwskazaniem są stany zapalne trzustki i wątroby, kamica żółciowa i ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wzmacnia odporność
Owoce rokitnika są ze względu na swoje cenne substancje są szczególnie polecane jesienią. Regularne ich spożywanie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność. Owoce można jeść na surowo, są jednak bardzo kwaśne, dlatego lepiej sprawdzają się w formie przetworów.
W czasie przeziębienia, szczególnie jeśli towarzyszy nam kaszel, warto wypróbować mieszankę miodu z sokiem z rokitnika. Syrop złagodzi ból gardła i kaszel.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl