Ulubiona zupa Polaków. Jak uratować zbyt kwaśny barszcz?

Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup, która pojawia się na wigilijnym stole. Jej przygotowanie stanowi nie lada wyzwanie, ponieważ do wywaru nie możemy użyć mięsa, a zależy nam na uzyskaniu wyrazistego smaku i aromatu. Dużym problemem może okazać się również kolor zupy, która z niewiadomych przyczyn staje się blada lub wręcz przeciwnie, prawie czarna. Jak uratować barszcz czerwony?

Barszcz czerwony powinien być intensywny w smaku i mieć głęboki kolor.Barszcz czerwony powinien być intensywny w smaku i mieć głęboki kolor.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Jak naprawić smak barszczu?

Barszcz czerwony powinien być odpowiednio doprawiony, by pasował do uszek lub krokietów. Niełatwo o wpadkę, ponieważ podczas gotowania należy pamiętać o wlaniu odpowiedniej ilości wody i zachowaniu proporcji składników.

Konieczne jest również dodanie majeranku, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżo zmielonego pieprzu. Zbyt kwaśny barszcz można złagodzić za pomocą cukru, najlepiej dosypywać go w niewielkich ilościach i każdorazowo próbować, by zupa nie stała się zbyt słodka.

Kwasowość zupy można zwiększyć wodą z ogórków kiszonych, octem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wiele osób wzbogaca smak barszczu lubczykiem, który stanowi podstawę popularnej przyprawy w płynie.

Jak uratować kolor barszczu?

Barszcz powinien zawierać sporą ilość warzyw, które gotujemy jedynie do miękkości. Złym pomysłem jest długie trzymanie garnka na ogniu, ponieważ zupa traci wówczas swój charakterystyczny kolor, staje się różowawa lub pomarańczowa. W takiej sytuacji najlepiej dodać świeżego buraka, by poprawił on barwę wywaru.

Dość częstym problemem jest również uzyskanie czarnego barszczu, który jest efektem zbyt dużej ilości buraków. Jest to jednak łatwe do naprawienia, wystarczy rozcieńczyć zupę, wlewając do garnka wrzątek. Zdarza się również, że ciemna barwa to skutek nadmiaru grzybów, wówczas zaleca się dodanie świeżego buraka pokrojonego w plasterki.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka