Fatalny błąd. Barszcz nie będzie nadawał się do jedzenia

Barszcz to jedna z najczęściej gotowanych zup w okresie zimowym i jednocześnie potrawa świąteczna. Każda rodzina gotuje to danie w nieco inny sposób, ale istnieją błędy, które mogą bardzo negatywnie wpłynąć na smak i aromat barszczu. O czym pamiętać w trakcie gotowania tej świątecznej zupy?

Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup świątecznych.Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup świątecznych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Barszcz bez buraków

Część osób gotuje barszcz bez użycia buraków, co wydaje się dość niecodziennym pomysłem. Najczęściej jest to spowodowane chęcią zaoszczędzenia czasu, którego często brakuje w trakcie przygotowań świątecznych.

Istnieje również przekonanie, że zakwas buraczany nada zupie wystarczająco intensywnego smaku i koloru. Nic bardziej mylnego, buraki upieczone lub ugotowane w wywarze są podstawą smacznej zupy.

Zbyt wczesne dodanie zakwasu

Zakwas buraczany to niezbędny element barszczu wigilijnego, ale należy dodać go w odpowiednim momencie, by cenne bakterie probiotyczne nie uległy zniszczeniu w wysokiej temperaturze.

Może zdarzyć się również, że długie podgrzewanie zakwasu znacznie przyciemni kolor zupy, w efekcie może stać się nawet czarna. Jak poprawnie dodać zakwas do barszczu? Należy zdjąć garnek z ognia, poczekać aż ostygnie do temperatury idealnej do spożycia, dolać zakwas, zamieszać i serwować barszcz rodzinie.

Barszcz bez odpowiednich przypraw

Zbyt mała ilość soli czy pieprzu to błąd łatwy do naprawienia, który nie ma znaczącego wpływu na ostateczny smak wywaru. Inaczej jest jednak w przypadku przypraw kluczowych dla barszczu, czyli czosnku i majeranku.

Wiele osób twierdzi również, że zupa ta nie może istnieć bez liści laurowych i ziela angielskiego, ale z ich ilością należy uważać, by nie zdominowały smaku innych dodatków. Najlepiej wrzucać je pod koniec gotowania, razem ze sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka