Zabronione na śniadanie. 4 popularne produkty, które zwiększają ryzyko groźnych nowotworów

Nowe wyniki badań wskazują, że spożywanie czterech popularnych produktów śniadaniowych może prowadzić m.in. do nowotworów głowy, szyi i przełyku.

Unikaj tych czterech popularnych produktów. Mogą powodować rakaUnikaj tych czterech popularnych produktów. Mogą powodować raka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jakie produkty śniadaniowe mogą spowodować raka?

Naukowcy, którzy przez 14 lat analizowali dietę i styl życia prawie pół miliona ludzi, odkryli, że u osób spożywających więcej ultraprzetworzonej żywności (UPF) występuje wyższe ryzyko zachorowania na nowotwory głowy, szyi i przełyku.

Wyniki wykazały, że spożywanie o 10 proc. większej ilości UPF wiąże się z o 23 proc. większym ryzykiem zachorowania na raka głowy i szyi oraz o 24 proc. większym ryzykiem raka przełyku.

British Heart Foundation wymienia cztery produkty powszechnie spożywane na śniadanie jako ultraprzetworzone. Są to:

Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?

Dlaczego produkty te zwiększają ryzyko wystąpienia raka?

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) starali się ustalić, czy powiązanie między spożyciem UPF a wspomnianymi nowotworami można wytłumaczyć wzrostem tkanki tłuszczowej.

- W kilku badaniach obserwacyjnych powiązano żywność ultraprzetworzoną z nadwagą i zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. To ma sens, bo produkty te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczbie kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem UPF i rakiem górnego odcinka przewodu pokarmowego nie wydawał się w dużym stopniu wyjaśniony wskaźnikiem masy ciała ani stosunkiem obwodu talii do bioder - wyjaśniła Fernanda Morales-Bernstein, doktorantka Wellcome Trust na Uniwersytecie w Bristolu i główna autorka badania.

Autorzy badania zasugerowali, że wyższe ryzyko raka jamy ustnej i gardła może wynikać z obecności w UPF dodatków, w tym emulgatorów i sztucznych słodzików, które już wcześniej powiązano ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby.

Zdaniem naukowców istnieje jeszcze dodatkowy powód: zawartość zanieczyszczeń z produkcji żywności ultraprzetworzonej w jej opakowaniach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka