Uszkadzają DNA, mogą powodować raka. Tych produktów lepiej unikaj

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformował, że wiele produktów żywnościowych może być źródłem nitrozoamin. Są to związki chemiczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju raka oraz uszkadzać DNA. Jakich produktów lepiej unikać?

Rakotwórcze nitrozoaminy w żywności. Tych produktów lepiej unikaćRakotwórcze nitrozoaminy w żywności. Tych produktów lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Nitrozoaminy w żywności

Nitrozoaminy (NDMA) są związkami chemicznymi, które mogą być obecne w wielu artykułach spożywczych. Powstają na skutek przetwarzania czy obróbki termicznej żywności. Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) są zdania, że niektóre z nich, z uwagi na właściwości rakotwórcze oraz genotoksyczne, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Za szczególnie groźne uważa się aż dziesięć związków z tej grupy.

- Z naszej oceny wynika, że we wszystkich grupach wiekowych w całej populacji UE poziom narażenia na nitrozoaminy w żywności budzi obawy zdrowotne - powiedział dr Dieter Schrenk, przewodniczący panelu ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym.

Dalej ekspert oznajmił też, że jednym z najpoważniejszych skutków zdrowotnych, związanych ze spożywaniem produktów zawierających nitrozoaminy, jest wzrost liczby guzów wątroby. Przy czym wnioski te zostały wysunięte na podstawie badań przeprowadzonych na zwierzętach.

Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

- Aby zapewnić wysoki poziom ochrony konsumentów, stworzyliśmy najgorszy scenariusz: założyliśmy, że wszystkie nitrozoaminy w żywności mają taki sam potencjał wywoływania raka u ludzi, jak najbardziej szkodliwa nitrozoamina, chociaż jest to mało prawdopodobne - podsumował.

W jakich produktach znajdują się nitrozoaminy?

Związki te zostały wykryte w wielu rodzajach artykułów spożywczych. Żywność, która może zawierać nitrozoaminy to przede wszystkim:

  • mięso i produkty mięsne, które podlegały obróbce termicznej (kiełbasy, wędliny itp.),
  • przetworzone ryby (ryby w puszkach, ryby wędzone),
  • piwo i inne napoje alkoholowe,
  • kakao,
  • przetworzone warzywa.

Nitrozoaminy mogą znaleźć się także w przetworzonym mleku i produktach mlecznych, zbożu, produktach marynowanych, przyprawionych, czy w żywności fermentowanej.

Eksperci uważają, że spożycie tych związków można ograniczyć, stosując zrównoważoną dietę oraz zmniejszając ilość spożywanego mięsa.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka