Uważaj na olej słonecznikowy. Może być niebezpieczny dla stawów (WIDEO)
Olej słonecznikowy jest, zaraz po rzepakowym, drugim najczęściej stosowanym w kuchni olejem. Używamy go do smażenia i pieczenia, dodajemy do sałatek. Olej ten znajduje zastosowanie również poza kuchnią. Można go wykorzystać do pielęgnacji skóry i włosów, jak też do higieny jamy ustnej.
Olej słonecznikowy zawiera witaminę E, betakaroten, lecytynę, fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, dzięki czemu korzystnie wpływa na nasz zdrowie. Pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, spowalnia procesy starzenia się skóry, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Kupując olej, warto zdecydować się na ten nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. W przeciwieństwie do oleju rafinowanego nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury w procesie tłoczenia, dzięki czemu zachowuje więcej substancji odżywczych, charakterystyczny ciemnożółty kolor, intensywny zapach i bardziej wyrazisty smak.
Olej słonecznikowy jest powszechnie używany do smażenia, jednak specjaliści zalecają stosować go jedynie na zimno. Pod wpływem działania wysokiej temperatury wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym rozkładają się na szkodliwe substancje, również rakotwórcze.
Zbyt częste używanie oleju słonecznikowego do smażenia może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl