Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór. Zwiększa ryzyko udaru, zwału, powoduje opuchliznę

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
08.03.2023 15:55
Produkty z wysoką zawartością sodu moga podnosić ciśnienie tętnicze krwi
Produkty z wysoką zawartością sodu moga podnosić ciśnienie tętnicze krwi (Adobe Stock)

Produkty z wysoką zawartością sodu wykazują negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Nadmiar tego pierwiastka powoduje nie tylko obrzęki czy opuchliznę. Hipernatremia, oznaczająca zbyt wysoki poziom sodu w organizmie, może prowadzić również do popularnej choroby cywilizacyjnej – nadciśnienia tętniczego krwi, jak również udaru czy zawału.

spis treści

1. Nadmiar i niedobór sodu w diecie

Sód to mikroelement niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Minerał pozwala zachować równowagę wodno-elektrolitową. Pełni także istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego.

Sód to nie to samo co sól, niemniej jednak pierwiastek ten stanowi składnik chlorku sodu, nazywanego powszechnie solą kuchenną. Dane statystyczne pokazują, że spożycie soli kuchennej w wielu krajach na świecie przewyższa zalecaną normę.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, każdego dnia powinniśmy spożywać 1,5-3 mg sodu. Zarówno niższa, jak i wyższa podaż sodu może wpływać negatywnie na organizm. Niedobór sodu może objawiać się w postaci zaburzeń koncentracji, zaburzeń równowagi, osłabienia, nudności, wymiotów, dolegliwości bólowych głowy czy senności.

Z drugiej strony, zbyt wysoka zawartość chlorku sodu w pożywieniu może nie tylko zwiększać wydalanie wapnia wraz z moczem, ale również powodować problemy układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu czy choroba niedokrwienna serca. Nadmiar sodu powoduje również obrzęki i opuchliznę.

2. W tych produktach znajduje się najwięcej sodu

Dena Champion, dietetyczka i ekspertka z Ohio State University Wexner Medical Center udzieliła jakiś czas temu wywiadu dziennikarzom portalu Eatthis, w którym wskazała produkty z największą zawarością sodu.

Duża zawartość sodu występuje w:

  • mrożonej pizzy (jedna pizza może zawierać od 1400-4200 miligramów sodu),
  • produktach pochodzenia zwierzęcego np. kiełbasie, wędlinach czy bekonie (jedna porcja mże zawierać nawet 1000 miligramów pierwiastka),
  • zupach typu instant (jedna zupa może zawierać 900 miligramów sodu),
  • gotowych daniach mrożonych (jedna porcja może dostarczać 700 gramów sodu),
  • soku pomidorowym z dyskontu lub sklepu spożywczego (jedna szklanka tego produktu może zawierać 640 miligramów sodu),
  • sosie sojowym (w jednej łyżce produktu może znajdować się nawet 570 miligramów sodu),
  • kupionej fasolce po bretońsku (w niewielkiej porcji produktu może znajdować się aż 500 miligramów sodu),
  • sproszkowanym budyniu błyskawicznym (połowa szklanki produktu może dostarczać 430 miligramów pierwiastka),
  • serze pleśniowym (najbardziej słone sery pleśniowe mogą zawierać 400 miligramów sodu w 30 gramach produktu),
  • kupionych tortillach (w jednym placku występuje około 320 miligramów sodu),
  • kurczakach z rożna (porcja gotowego mięsa może dostarczać 330 miligramów sodu).

Powinniśmy pamiętać, że samo odstawienie solniczki nie zawsze wystarczy. Wiele spożywanych przez nas pokarmów zawiera mnóstwo sodu, mimo że niekoniecznie mają one słony smak.

- Spożywanie odpowiednich ilości potasu może mieć ogromny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Pokarmy bogate w potas to fasola, nasiona i wiele owoców i warzyw, takich jak banany, pomarańcze, awokado, groszek, brokuły itp. Koncentrując się na jedzeniu większej ilości tych pokarmów, możesz w naturalny sposób zmniejszyć ilość przetworzonej lub bogatej w sód żywności, którą normalnie spożywasz. Warto sięgać również po większe ilości błonnika, witamin i minerałów, aby poprawić jakość swojej codziennej diety – przekonuje dietetyczka Dena Champion.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze