5 z 6Sukraloza
Sukraloza jest blisko 600 razy słodsza niż biały cukier. Jest pochodną sacharozy stosowaną często podczas diet, ze względu na brak kalori. Nie oznacza to jednak, że można ją bezkarnie jeść, bo substancja może bardzo niekorzystnie oddziaływać na nasz organizm. Na etykietach znajdziemy ją pod oznaczeniem E955. Jest sprzedawana również jako sam słodzik pod nazwą Splenda.
Część substancji, które wchodzi w skład sukralozy, jest uważana za związki rakotwórcze. Podczas badań prowadzonych na zwierzętach wykazano, że spożywanie dużych dawek tej substancji zwiększa ryzyko problemów z wątrobą i nerkami oraz może prowadzić do zahamowania wzrostu. Badania wykazały również niekorzystny wpływ sukralozy na mikroflorę jelitową.
Mimo to sukraloza nadal uchodzi za jedną z najbezpieczniejszych alternatyw dla cukru zwłaszcza w przypadku diabetyków. Lekarze przypominają, żeby nie przekraczać zalecanych dziennych dawek spożycia tej substancji. Sukralozy nie powinny też używać kobiety w ciąży i dzieci.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że dopuszczalna dzienna dawka sukralozy nie powinna przekraczyć 15 mg/kg masy ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl