Uwielbiana w USA, w Polsce mało znana. Zbija cholesterol i chroni serce

Jest nieco mniejsza od naszej rodzimej, ma cętki niczym przepiórcze jajo i maślany smak oraz kremową konsystencję. Choć stanowi podstawę kuchni meksykańskiej, to bez problemu można ją kupić także w Polsce. Ta mała fasola to prawdziwy mocarz bogaty w białko, błonnik i przeciwutleniacze.

Jakie właściwości ma fasola pinto?Jakie właściwości ma fasola pinto?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Bomba białka i błonnika. Jedz zamiast mięsa

Fasola pinto, z hiszpańskiego "malowana", bywa określana także mianem fasoli kropkowanej czy przepiórczej. Pochodzi z Peru, pojawia się w wielu daniach meksykańskich, jak choćby burrito lub chili con carne. Świetnie znają ją Amerykanie, ale jest popularna także w innych regionach świata. W Polsce można ją kupić w wielu supermarketach, niestety nie cieszy się dużą popularnością, bo mało kto wie o jej istnieniu.

Pora to zmienić, gdyż fasola pinto jako przedstawiciel roślin strączkowych zajmuje trzecie piętro piramidy żywieniowej - obok ryb, drobiu, jaj, nasion i orzechów.

Może stanowić zamiennik mięsa, ponieważ w jednej szklance, czyli 170 g, znajduje się aż 15 gramów białka przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii. W szklance fasoli pinto znajdziemy za to aż 15 gramów błonnika. Taka ilość fasoli w 20 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo, fosfor i magnez. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku i wapnia. Włączenie pinto do diety może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, a także zapobiegać anemii i chorobom serca.

Niebezpieczna fasola tonka

Pinto jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku i wapnia
Pinto jest świetnym źródłem witamin z grupy B, cynku i wapnia © Pixabay

Z uwagi na pokaźną ilość błonnika fasolka może chronić przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej, a nawet zapobiegać nowotworom jelita grubego. Również za sprawą błonnika, ale także dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny fasola może normalizować poziom glukozy we krwi. Z tego powodu z pinto powinny polubić się osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność.

Obniża cholesterol i ciśnienie

Pinto ma znacznie więcej pozytywnych właściwości – jest źródłem polifenoli i flawonoidów, roślinnych przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W fasoli malowanej jest to głównie kaempferol, flawonoid, który według badań ma potencjał hamowania wzrostu komórek rakowych, m.in. w raku płuc czy wątroby. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe.

O fasoli pinto powinno pamiętać także ci, którzy borykają się z zaburzeniami lipidowymi bądź są zagrożeni chorobami serca i miażdżycą. Niewielkie badanie prowadzone na grupie uczestników przez osiem tygodni wykazało, że już pół szklanki fasoli pinto dziennie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL. Inne badanie dowiodło, że te niezwykłe ziarna nie tylko obniżają stężenie cholesterolu, ale też podnoszą poziom propionianu, który sprzyja normalizowaniu lipidów i ciśnienia tętniczego krwi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka