Fasola pinto – wygląd, właściwości i przepisy

Fasola pinto należy do rodziny bobowatych, tak samo jak fasola zwykła. Pochodzi z Peru, skąd w XV wieku przywędrowała do Europy za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Ma beżowe ziarenka, które są pokryte czerwono-brązowymi plamami. Mówi się, że wygląda jak małe dzieło sztuki. Fasola pinto jest jednak nie tylko ładna, ale i smaczna oraz zdrowa. Jakie są jej właściwości? Jak ją jeść?

Fasola pinto należy do rodziny bobowatych, tak samo jak fasola zwykłaFasola pinto należy do rodziny bobowatych, tak samo jak fasola zwykła
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest fasola pinto?

Fasola pinto należy do rodziny bobowatych, dokładnie tak, jak fasolka szparagowa czy fasola czarna. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, skąd po odkryciu lądu została przywieziona do Hiszpanii i Portugalii. Choć z biegiem czasu rozpowszechniła się na cały świat, największa popularnością niezmiennie cieszy się w Ameryce.

Jej nazwa nawiązuje do bordowych plamek, którymi usiana jest beżowa powierzchnia fasolek. Wyglądają jak małe dzieła sztuki i malarskie płótna przedstawicieli ekspresjonizmu abstrakcyjnego. „Pinto” po hiszpańsku oznacza „malowany”.

W języku hiszpańskim fasola pinto nazywana jest „frijol pinto”, co dosłownie oznacza cętkowaną fasolę. Natomiast w Ameryce Południowej znana jest jako „poroto frutilla”, czyli fasola truskawkowa.

Co przygotować z konserwowej fasoli?

W Polsce fasolę pinto można kupić w sklepach spożywczych w dwóch opcjach: w puszce oraz suszoną. Świeżość nasion można poznać po ich strukturze i kolorze – muszą być gładkie i ciemne.

Składniki odżywcze fasoli pinto

Fasola pinto dostarcza wielu witamin i minerałów, zwłaszcza:

Zawiera również lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy). Przede wszystkim jednak jest doskonałym źródłem błonnika i białka.

Błonnik wspomaga pracę układu trawiennego, reguluje metabolizm, obniża stężenia glukozy we krwi, zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia oraz daje uczucie sytości.

To dlatego fasola jest szczególnie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub hipoglikemią, a także wegan i wegetarian.

Białko to jeden z podstawowych i najważniejszych składników odżywczych. Uczestniczy we wszelkich procesach zachodzących w organizmie, jest też obecny w płynach ustrojowych. Pełni funkcję budulcową, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Do czego fasola pinto?

Z fasoli pinto można przygotować doskonałe pasty do pieczywa, kotlety i burgery, ale i dodawać ją do zup, dań jednogarnkowych, sałatek, zapiekanek, sosów, pasztetów, makaronu i ryżu. Świetnie pasuje do dań z kukurydzą i papryką, a także mięsem. To jeden z kluczowych składników burrito czy chili con carne. Jest nie tylko smaczna, pożywna i zdrowa, ale i dekoracyjna.

Aby ugotować fasolę pinto, należy moczyć ją w wodzie około 50-60 minut, a następnie zalać świeżą wodą i gotować od 1 do 2 godzin, aż zmięknie. Po ugotowaniu kolor fasolek staje się jednolity – różowy, a ziarna miękkie i delikatne, o kremowej konsystencji. Mają słodkawy smak.

Choć pinto jest zdrowa, nie każdy może ją jeść. Powodem są wywoływane przez nią gazy i wzdęcia. Z tego powodu powinny jej unikać małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Co zrobić z pinto?

Z fasoli pinto można zrobić pastę na kanapki (z fasoli z puszki) oraz zupę (z fasoli suszonej). To banalne proste.

Pasta z fasoli pinto

Aby zrobić pyszną pastę do kanapek czy grzanek, tak zwany smalec z fasoli (można użyć także fasol białej), wystarczy zmiksować fasolę z puszki (bez zalewy) i dodać przesmażoną i przestudzoną cebulkę, sól, pieprz oraz majeranek, a także ząbek czosnku. Jeśli okaże się, że pasta jest zbyt zbita, wystarczy dolać nieco przegotowanej wody i olej.

Zupa z fasoli pinto

By zrobić zupę z fasoli pinto, potrzebna jest

  • fasola (2 szklanki),
  • marchew,
  • pietruszka,
  • ziemniak (kilka, według uznania),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie (kilka ziarenek),
  • bulion warzywny lub woda i przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, majeranek,
  • sól, cukier i pieprz

Fasolę trzeba opłukać, zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na kilka, a nawet kilkanaście godzin (na przykład na całą noc). Następnie należy wylać wodę, fasolę opłukać i zalać bulionem lub świeżą wodą (wówczas dodać przyprawy, takie jak papryka wędzona, papryka słodka, majeranek).

Do gotującej się zupy dodać listki i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 2 godziny, uzupełniając płyn. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw. To marchew i pietruszka (drobno pokrojone lub starte) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować 15 – 20 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Wartości odżywcze fasoli pinto

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 171 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna143 kcal245 kcal
Białko9,01 g15,41 g
Węglowodany26,2 g44,8 g
Cukier0,34 g0,58 g
Błonnik9,00 g15,39 g
Tłuszcz0,65 g1,11 g
Tłuszcze nasycone0,14 g0,23 g
Tłuszcze jednonienasycone0,13 g0,23 g
Tłuszcze wielonienasycone0,24 g0,40 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,80 mg1,37 mg
Równoważnik folianów172 µg294 µg
Witamina B1 - tiamina0,19 mg0,33 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,06 mg0,11 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,32 mg0,54 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,21 mg0,36 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,23 mg0,39 mg
Witamina B9 - kwas foliowy172 µg294 µg
Witamina B4 - cholina35,3 mg60,4 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,94 mg1,61 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K3,50 µg5,99 µg
Wapń46,0 mg78,7 mg
Żelazo2,09 mg3,57 mg
Magnez50,0 mg85,5 mg
Fosfor147 mg251 mg
Potas436 mg746 mg
Sód1,00 mg1,71 mg
Cynk0,98 mg1,68 mg
Miedź0,22 mg0,37 mg
Mangan0,45 mg0,78 mg
Selen6,20 µg10,60 µg
Woda63,0 g108 g
Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 277 g (1 puszka, odsączona zawartość)
Wartość energetyczna114 kcal316 kcal
Białko6,99 g19,36 g
Węglowodany20,2 g56,0 g
Cukier0,54 g1,50 g
Błonnik5,50 g15,24 g
Tłuszcz0,90 g2,49 g
Tłuszcze nasycone0,16 g0,44 g
Tłuszcze jednonienasycone0,15 g0,42 g
Tłuszcze wielonienasycone0,27 g0,76 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,10 mg0,28 mg
Równoważnik folianów24,0 µg66,5 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,14 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,27 mg0,75 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy24,0 µg66,5 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń63,0 mg175 mg
Żelazo1,33 mg3,68 mg
Magnez32,0 mg88,6 mg
Fosfor101 mg280 mg
Potas274 mg759 mg
Sód239 mg662 mg
Cynk0,61 mg1,69 mg
Miedź0,26 mg0,72 mg
Mangan0,38 mg1,06 mg
Selen0 µg0 µg
Woda70,6 g196 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka