Trwa ładowanie...

Victoria Beckham je pieczywo sprzed 2000 lat. Przepis pochodzi z Biblii

Avatar placeholder
20.06.2022 21:08
Victoria Beckham je pieczywo sprzed 2000 lat
Victoria Beckham je pieczywo sprzed 2000 lat (Getty Images)

Victoria Beckham nie podaje swojej rodzinie zwykłego chleba. Na stole znanej projektantki mody na co dzień gości pieczywo sprzed 2000 lat. Przepis na ten wypiek pochodzi z Biblii. Jakie niezwykłe składniki w nim znajdziemy?

spis treści

1. Co je Victoria Beckham?

Victoria Beckham stawia na zdrową dietę
Victoria Beckham stawia na zdrową dietę (Getty Images)

Światowej sławy piosenkarka i projektantka mody Victoria Beckham ogromną wagę przykłada do swojego codziennego jadłospisu. Dba również o to, żeby jej najbliższa rodzina zdrowo się odżywiała. W diecie Beckhamów występują m.in.: świeże ryby, zdrowe koktajle warzywno-owocowe i żywność organiczna. Jak się okazuje chleb, który na co dzień spożywają najbliżsi wokalistki Spice Girls, również należy do grupy superfoods. Mowa o chlebie Ezechiela - znanym już w czasach starożytnych. Przepis na ten wypiek pochodzi z Biblii i ma aż 2000 lat. Ten rodzaj pieczywa gwiazda serwuje swojej rodzinie z oliwą i awokado.

2. Chleb Ezechiela - przepis

Chleb przygotowany według starożytnej receptury można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub upiec samodzielnie. Oto przepis na wypiek, którym zajada się rodzina Beckhamów.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Składniki:

  • 125 ml żytniego zakwasu,
  • 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej,
  • 6 czubatych łyżek mąki jęczmiennej,
  • 6 czubatych łyżek mąki z prosa,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1/4 szklanki suszonego bobu,
  • 1/4 szklanki suszonej soczewicy,
  • 375 ml ciepłej wody,
  • mąka pszenna do podsypywania.

Jak zrobić chleb Ezechiela?

Na początek soczewicę i bób zalewamy wodą i odstawiamy na 12-16 godzin. Następnie do zakwasu żytniego dodajemy trzy łyżki mąki jęczmiennej, pszennej, orkiszowej i mąki z prosa. Po wymieszaniu składników dodajemy do nich 375 ciepłej wody i sól.

Wyrabiamy z nich ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin. Namoczoną wcześniej soczewicę i bób mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Do zaczynu dodajemy trzy łyżki zmielonych roślin strączkowych i pozostałą część mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy taką ilość mąki pszennej, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Formujemy z niego bochenki o wielkości bułek, kładziemy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pięć godzin. Po upływie tego czasu blachę wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Najlepsza temperatura do pieczenia chleba Ezechiela to 220 stopni Celsjusza.

W tym rodzaju pieczywa znajdziemy takie cenne składniki jak: witamina C i E, beta-karoten, lizyna, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Poza tym ma w sobie zdecydowanie mniej glutenu niż zwykły chleb, dlatego mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze