Victoria Beckham je pieczywo sprzed 2000 lat. Przepis pochodzi z Biblii
Victoria Beckham nie podaje swojej rodzinie zwykłego chleba. Na stole znanej projektantki mody na co dzień gości pieczywo sprzed 2000 lat. Przepis na ten wypiek pochodzi z Biblii. Jakie niezwykłe składniki w nim znajdziemy?
1. Co je Victoria Beckham?
Światowej sławy piosenkarka i projektantka mody Victoria Beckham ogromną wagę przykłada do swojego codziennego jadłospisu. Dba również o to, żeby jej najbliższa rodzina zdrowo się odżywiała. W diecie Beckhamów występują m.in.: świeże ryby, zdrowe koktajle warzywno-owocowe i żywność organiczna. Jak się okazuje chleb, który na co dzień spożywają najbliżsi wokalistki Spice Girls, również należy do grupy superfoods. Mowa o chlebie Ezechiela - znanym już w czasach starożytnych. Przepis na ten wypiek pochodzi z Biblii i ma aż 2000 lat. Ten rodzaj pieczywa gwiazda serwuje swojej rodzinie z oliwą i awokado.
2. Chleb Ezechiela - przepis
Chleb przygotowany według starożytnej receptury można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub upiec samodzielnie. Oto przepis na wypiek, którym zajada się rodzina Beckhamów.
Składniki:
- 125 ml żytniego zakwasu,
- 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej,
- 6 czubatych łyżek mąki jęczmiennej,
- 6 czubatych łyżek mąki z prosa,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1/4 szklanki suszonego bobu,
- 1/4 szklanki suszonej soczewicy,
- 375 ml ciepłej wody,
- mąka pszenna do podsypywania.
Jak zrobić chleb Ezechiela?
Na początek soczewicę i bób zalewamy wodą i odstawiamy na 12-16 godzin. Następnie do zakwasu żytniego dodajemy trzy łyżki mąki jęczmiennej, pszennej, orkiszowej i mąki z prosa. Po wymieszaniu składników dodajemy do nich 375 ciepłej wody i sól.
Wyrabiamy z nich ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin. Namoczoną wcześniej soczewicę i bób mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Do zaczynu dodajemy trzy łyżki zmielonych roślin strączkowych i pozostałą część mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy taką ilość mąki pszennej, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Formujemy z niego bochenki o wielkości bułek, kładziemy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pięć godzin. Po upływie tego czasu blachę wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Najlepsza temperatura do pieczenia chleba Ezechiela to 220 stopni Celsjusza.
W tym rodzaju pieczywa znajdziemy takie cenne składniki jak: witamina C i E, beta-karoten, lizyna, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Poza tym ma w sobie zdecydowanie mniej glutenu niż zwykły chleb, dlatego mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl