Trwa ładowanie...

W 90 procentach składa się z wody. Wymiata złogi z jelit, oczyszcza ciało z toksyn i wspiera wątrobę

 Kamil S. Sikora
17.04.2023 09:31
Dlaczego warto jeść bakłażana?
Dlaczego warto jeść bakłażana? (Getty Images)

Bakłażan świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik leczo, zapiekanki, pasty, zupy czy gulaszu. Poza walorami smakowymi posiada również wiele cennych składników, dzięki czemu wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Oto kilka powodów, dla których warto jeść bakłażany.

spis treści

1. Jak jedzenie bakłażanu wpływa na nasze zdrowie?

Psiankę podłużną, która jest bardziej znana jako bakłażan czy oberżyna, poznamy po podłużnych fioletowych owocach mających charakterystyczny gorzkawy smak i gąbczastą strukturę. Zanim sięgniemy po to warzywo (a właściwie owoc), powinniśmy wiedzieć, że przed zjedzeniem musi zostać poddane obróbce termicznej. Surowy bakłażan zawiera solaninę, która jest substancją toksyczną.

W bakłażanach znajdziemy m.in.: żelazo, potas, magnez, wapń, miedź, witaminę C i K, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów owoce tej rośliny usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego oraz proces przemiany materii, obniżają ciśnienie tętnicze i oczyszczają ciało z toksycznych substancji.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Poza tym pomagają zmniejszyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obecne w bakłażanie przeciwutleniacze redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników, spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Warto dodać, że oberżyna wpływa korzystnie na kondycję naszej wątroby i nerek, przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe.

2. Czy bakłażan wspomaga odchudzanie?

Bakłażan w 90 proc. składa się z wody, jest produktem niskokalorycznym i wspomaga trawienie. Ponadto po zjedzeniu na długo pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski pomiędzy głównymi posiłkami.

Z tego względu bakłażan powinny włączyć go do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Bakłażan jest również naturalnym afrodyzjakiem, dlatego jest nazywany ''gruszką miłosną''.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze