Trwa ładowanie...

W Finlandii to "mięso z Muminków". Przysmak pełen cennych witamin

Avatar placeholder
31.10.2024 13:38
W Polsce łzy Wałęsy i gołąbki, a w Finlandii mięso z Muminków. O jakim produkcie mowa?
W Polsce łzy Wałęsy i gołąbki, a w Finlandii mięso z Muminków. O jakim produkcie mowa? (Getty Images)

Każdy kraj i kultura mają swoje własne sformułowania wywodzące się z tradycji i folkloru. Dotyczą one często chociażby potraw, które turystom mogą wydać się nawet... przerażające. Jedną z nich jest "mięso z Muminków", jak w Finlandii mówią na jeden produkt spożywczy.

spis treści

1. Mylące nazwy potraw

To, co dla nas zupełnie powszechne, dla zagranicznego turysty może być zaskoczeniem - chociażby w zakresie nazwy. Oczywiście, Polak nawet nie mrugnie, gdy powiemy, że na przyjęcie szykujemy leśny mech, łzy Wałęsy, ptasie mleczko lub gołąbki, ale osoba, która nie ma polskiego pochodzenia może początkowo zupełnie nie zrozumieć, o co nam chodzi.

Nie tylko nasza kultura ma jednak swoje specyficzne nazwy na potrawy i produkty. To w końcu Amerykanie wymyślili potoczną nazwę hot dogów, a podłużne biszkopty nazywają "lady fingers" (tłum. palce damy). Także w Stanach Zjednoczonych na Wielkanoc przygotowuje się ciasto z musem o smaku miętowym, zwane powszechnie "Grasshopper pie" (tłum. placek z koników polnych).

Takie nazwy własne mają także Finowie, a jedna z nich wzbudza szczególne zainteresowanie w sieci.

Zobacz film: "Chrzan i imbir pomogą spalić tłuszcz z brzucha"

2. Czym jest "mięso z Muminków"?

Dość straszne (zwłaszcza dla dzieci i fanów bajek i książek Tove Jansson) określenie nie ma tak naprawdę niczego wspólnego z mięsem. Okazuje się, że Finowie "mięsem z Muminków" określają ser mozzarella – co ciekawe, pochodzący przecież z południowych Włoch.

Przypomnijmy, że mozzarella to ser bardzo popularny na całym świecie. Zawiera wiele witamin - głównie witaminy z grupy B, takie jak witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B7 (biotyna), witamina B12 (kobalamina), a także witaminy A, D oraz E oraz minerały - wapń, cynk, magnez, potas, fosfor czy selen.

Włoski ser jest także bogatym źródłem białka, ale i – jak wszystkie sery – jest naturalnie dość tłusty. Nie oznacza to, że należy go wyeliminować z diety, ale nie powinien być spożywany w nadmiarze przez osoby zmagające się z nadwagą, otyłością i powiązanymi z nimi chorobami metabolicznymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze