Trwa ładowanie...

Groźne bakterie w produkcie z Lidla. GIS ostrzega

Salmonella w partii popularnego sezamu. GIS ostrzega klientów przed spożywanien jednej z partii produktu
Salmonella w partii popularnego sezamu. GIS ostrzega klientów przed spożywanien jednej z partii produktu (Getty Images, East News)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii białego sezamu łuskanego dostępnego w sieci sklepów LIDL. Podczas kontroli w badanych próbkach produktu wykryto obecność bakterii Salmonelli. Zakażenie jest szczególnie groźne dla małych dzieci i kobiet w ciąży.

spis treści
W próbce nasion wykryto bakterie Salmonelli
W próbce nasion wykryto bakterie Salmonelli (GIS)

1. W badanych próbkach wykryto Salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili "Nasiona białego sezamu, łuskane" VITASIA JAPANESE STYLE. Podczas urzędowej kontroli w próbce nasion wykryto obecność bakterii Salmonelli.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

Poniżej szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Nazwa: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g

Numer partii: L22 164 1

Data minimalnej trwałości: 08.2023 r.

Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy

Wyprodukowano w: Polska

Kraj pochodzenia nasion: spoza UE.

2. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie

Sanepid ostrzega klientów, którzy kupili wskazaną partię produktu, przed spożyciem sezamu, zwłaszcza bez obróbki termicznej. Może to doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

"Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu" - czytamy w komunikacie GIS.

3. Jakie są objawy salmonelli?

Objawy Salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze