2 z 6Ryby na zmarszczki i wiotczejącą skórę
Każdy z nas zaczyna tracić kolagen od 25 roku życia. Widoczne zmiany pojawiają się najczęściej dopiero po ukończeniu 35 lat.
Utrata kolagenu łączy się z osłabieniem tkanek nabłonkowych. W rezultacie skóra jest coraz cieńsza i wiotczeje, pojawiają się także pierwsze zmarszczki. Zauważamy osłabienie i wypadanie włosów. Zmniejszona ilość białka powoduje zmiany również w ścięgnach i stawach.
Na szczęście możemy pomóc organizmowi w produkcji kolagenu. Pierwszą polecaną grupą produktów są ryby, których regularne spożywanie zmniejszy stany zapalne oraz poprawi elastyczność i jędrność skóry. Najwięcej cennego białka znajdziemy w ich głowach.
Ryby to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na stan naszej cery. W diecie kolagenowej polecamy: łososia, śledzia, tuńczyka, halibuta czy makrelę.
Przeczytaj także: Jest nieoceniony w pielęgnacji włosów