Kolor owoców i warzyw ma wpływ na ich właściwości zdrowotne
Czy wiesz, dlaczego czerwona papryka jest zdrowsza od żółtej lub zielonej? Nie bez powodu owoce i warzywa mają różne kolory. Barwa rośliny wskazuje na jej właściwości: witaminy, antyoksydanty, mikro- i makroelementy. Jeżeli zastanawiasz się, jakie walory odżywcze ma owoc, który chcesz kupić, pomyśl o jego barwie. Wyróżniamy pięć głównych grup kolorystycznych owoców i warzyw: białe, żółte i pomarańczowe, czerwone, zielone oraz niebieskie i fioletowe. Ogólna zasada jest taka, że im ciemniejsza barwa, tym owoc czy warzywo jest zdrowsze. Stąd też np. czerwona kapusta jest zdrowsza niż biała. Sprawdź, jaki kolor rośliny będzie dla ciebie najlepszy.
Białe owoce i warzywa
Masz osłabioną odporność i ciągle chorujesz? Jesteś na diecie, a może masz za wysoki cholesterol? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, białe warzywa i owoce będą dla ciebie najlepsze. Chociaż teoretycznie mają najmniejszą wartość odżywczą, większość z nich, dzięki zawartości fitoncydów, które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, wzmacnia odporność i działa jak naturalny antybiotyk na przeziębienie i grypę (jak chociażby czosnek). Dzięki zawartości związków siarki hamują tworzenie się blaszki miażdżycowej. Ponadto, jak wykazły badania (holenderscy naukowcy z Uniwersytetu Wageningen, którzy przez 10 lat analizowali przypadki 20 tys. osób w wieku 20-65 lat), osoby jedzące dużo roślin o jasnych barwach są o 52 proc. mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy unikali tego rodzaju warzyw i owoców.
Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa
Cytryny, pomarańcze, morele, brzoskwinie, kukurydza, dynia czy marchewka zawdzięczają swoją barwę karotenoidom, w tym np. beta-karotenowi, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A. Wpływają one na odporność, obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krwionośnym. Po pomarańczowe owoce i warzywa powinny sięgać także osoby, które są przemęczone, zestresowane, mają zwyrodnienia stawów, choroby kości. Warzywa i owoce w tych kolorach mają również zbawienny wpływ na naszą urodę. Jeżeli masz problematyczną skórę, łamliwe włosy i paznokcie, chcesz nadać cerze ładny i zdrowy koloryt, te rośliny są właśnie dla ciebie. Zwróć uwagę na to, aby przy spożyciu pomarańczowych warzyw zadbać o odrobinę tłuszczu, ponieważ prowitamina A rozpuszcza się właśnie w lipidach.
Czerwone warzywa i owoce
Składnik, który zapewnia owocom lub warzywom czerwoną barwę, to likopen. Jest to bardzo silny antyoksydant chroniący przed nowotworami (przede wszystkim rakiem piersi oraz prostaty), problemami z ciśnieniem, krążeniem krwi oraz sercem. Przeciwutleniacze (czerwone warzywa to także źródło antocyjanów) w połączeniu z zawartymi w tych roślinach flawonoidami zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu wspomagają regenerację uszkodzonych komórek i zapobiegają ich starzeniu się. W czerwonych warzywach znajduje się także dużo witaminy B6, C, K oraz potasu, manganu, kwasu foliowego i błonnika.
Zielone warzywa i owoce
O tym, że rośliny są zielone, decyduje chlorofil, który doskonale oczyszcza, wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby. Zielenina polecana jest kobietom w ciąży oraz tym, które ją planują. To źródło naturalnych azotanów, które po przeniknięciu do organizmu zamieniają się w tlenki azotu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i zapobiegają depresji. Jeżeli chcesz przeprowadzić naturalny detoks, zielone warzywa będą do tego najlepsze. Dzięki dużej zawartości błonnika są one także sprzymierzeńcem osób na diecie. Ponadto doskonale poprawiają wzrok – jak wykazali ostatnio naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej - jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc. Ponadto dzięki związkom siarki zwalczają wirusy i w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu. Jeżeli masz dużo nauki lub potrzebujesz skoncentrować się podczas pracy, włącz zieleninę do swojej diety, ponieważ doskonale stymuluje ona pracę mózgu.
Niebieskie i fioletowe warzywa i owoce
Im ciemniejszy kolor owoców czy warzyw, tym więcej w nim cennych dla zdrowia właściwości. Niebieskie i fioletowe rośliny jadalne doskonale stymulują pracę układu krążenia, systemu nerwowego i trawienia. Jeżeli żyjesz w ciągłym stresie, powinieneś podjadać śliwki, ciemne winogrona, aronię, czarną porzeczkę czy bakłażana. Związki w nich zawarte korzystnie działają na mózg, uspokajają i dodają energii. Antocyjany wpływają na właściwości antyutleniające i przeciwzapalne tych produktów. Jest jeszcze jedna zaleta fioletowych roślin: jak wykazali naukowcy z University of East Anglia i Harvardu, dieta bogata we flawanoidy doskonale działa na potencję. Dlatego zamiast niebieskiej tabletki, włącz do swojej diety jagody i borówkę amerykańską.