Wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - skład, zalety, wady
Niskokaloryczne i zdrowe – tak najczęściej określa się wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie, które zajmują kilka półek w dziale ze zdrową żywnością. Według jednych wafle ryżowe oraz pieczywo chrupkie są źródłem złożonych węglowodanów, inni szufladkują je jako żywność przetworzoną z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zmienia to faktu, że wafle ryżowe i pieczywo chrupkie to jedna z ulubionych przekąsek osób będących na diecie odchudzającej. Sprawdźmy, jak jest naprawdę.
1. Skład wafli ryżowych
Wafle ryżowe składają się głównie ze skrobi, czyli węglowodanów złożonych. Inaczej jest z tymi z brązowego ryżu – wafle ryżowe z brązowego ryżu błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, niacynę oraz wiele składników mineralnych: magnez, cynk, miedź oraz mangan. 100 gramów wafli ryżowych to ok. 400 kcal – taka wartość może zdziwić. Warto jednak pamiętać, że jeden cienki wafel waży tylko ok. 10 gram. W tym wypadku kaloryczność wafla ryżowego wygrywa ze zwykłą kromką tradycyjnego chleba. Jednak trzeba pamiętać, że aby wafle ryżowe były tak samo syte, trzeba zjeść ich więcej, więc wyjdzie na to samo.
Wafle ryżowe otrzymuje się w procesie ekstruzji, co powoduje zmniejszenie ilości lizyny oraz niektórych witamin. W ten sposób zmniejsza się także wartość odżywcza białka, które zawierają wafle ryżowe. To nie wszystko. Pojawia się również problem niezdrowego akrylamidu, który powstaje podczas produkcji.
Jest to toksyczna substancja, która została zakwalifikowana przez International Agency for Research on Cancer (IARC) jako rakotwórcza. Częste spożywanie akrylamidu, który zawierają wafle ryżowe, może spowodować uszkodzenia układu nerwowego.
2. Zalety wafli ryżowych
Wafle ryżowe mają zalety, których nie trzeba długo szukać: wafle ryżowe są dostępne i pozbawione rafinowanych cukrów prostych oraz uwodornionych tłuszczów. Wafle ryżowe to doskonały dodatek do nabiału, mięsa, wędlin oraz warzyw. Wafle ryżowe spożywają także sportowcy, ponieważ są szybką przekąską uzupełniającą węglowodany i sód.
Wafle ryżowe produkuje się bez stosowania konserwantów, są więc bezpieczne dla naszego organizmu. Na rynku znajdziemy również wafle ryżowe bio lub ekologiczne – te z kolei spełniają wszystkie najwyższe wymagania jakości. Za sprawą zawartości błonnika, który zwiększa objętość pokarmu w żołądku, wafle ryżowe bio lub ekologiczne zapewniają sytość.
3. Wady żywności przetwarzanej
Wafle ryżowe są żywnością przetwarzaną technologicznie, o wysokim indeksie glikemicznym. Dietetycy polecają więc alternatywę, czyli naturalny ryż. Nie jest to jednak jedyne wyjście – wafle ryżowe mogą być spożywane, jeżeli nie są podstawą naszej diety.
Wafle ryżowe w tygodniowym menu w optymalnej ilości mogą być traktowane jako dodatkowe źródło węglowodanów. Warto także sprawdzać etykiety – im mniej składników się na niej znajduje, tym wafle ryżowe są zdrowsze.
Wafle ryżowe mogą być także zamiennikiem pieczywa dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten.
4. Zalety pieczywa chrupkiego
Zaletą pieczywa chrupkiego jest ich niska kaloryczność - jedna kromka to ok. 30 kcal. Śmiało możemy traktować go jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Kromki z dodatkiem świeżych warzyw czy niskotłuszczowego serka będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Mogą po nie sięgać także osoby mające chęć na słodycze, ponieważ równie dobrze smakują na słodko - z domową konfiturą czy kilkoma kroplami miodu
Jedna kromka pieczywa chrupkiego waży ok. 7 gram. W jej składzie znajdziemy 4,48 grama węglowodanów, 0,63 grama białka oraz 0,11 grama tłuszczu. Najczęściej nie zawierają one konserwantów. Wyjątek stanowi pieczywo chrupkie produkowane z owsa oraz pszenicy, gdzie dodawane są emulgatory. To właśnie dzięki nim kromki mają odpowiedni wygląd.
Istnieje także pieczywo pełnoziarniste, które zawiera niewielkie ilości błonnika (ok. 5 g na 100 g). W sklepach znaleźć można także pieczywo chrupkie żytnie na naturalnym zakwasie.
5. Wady pieczywa chrupkiego
W składzie pieczywa chrupkiego trudno jednak o składniki odżywcze podobne do tych znajdujących się w tradycyjnym pieczywie. Nie ma błonnika, witamin czy potrzebnego organizmowi białka.
W składzie tych przekąsek często możemy znaleźć natomiast duże ilości cukru i tłuszczów roślinnych, dzięki którym trudno nazywać pieczywo chrupkie "dietetycznym".
Posiada ono także wysoką rozpuszczalność suchej masy. Oznacza to, że łatwo rozkłada cukry złożone na mniejsze elementy.
Już jedna kromka pieczywa chrupkiego podnosi poziom glukozy we krwi, co niewskazane jest dla osób cierpiących na cukrzycę, a kiedy za chwilę stężenie cukru spada, to stajemy się tak samo głodni, jak i przed zjedzeniem kromki.
Warto także pamiętać, że nawet kilka kromek pieczywa chrupkiego nie nasyci nas tak, jak jedna kromka tradycyjnego, np. pełnoziarnistego chleba.