Jedz, żeby schudnąć. Tymi produktami rozkręcisz metabolizm
Choć podstawą zdrowego i skutecznego odchudzania jest dbanie o deficyt kaloryczny i aktywność fizyczną, istnieją produkty, których obecność w diecie może wspomóc spalanie tłuszczu i przyspieszyć cały proces.
1. Jedzenie, które odchudza
Wprowadzając te produkty do swojej codziennej diety, możesz znacząco przyspieszyć proces odchudzania i sprawić, że efekty będą bardziej satysfakcjonujące. O jakiej żywności i napojach mowa?
1.1. Kawa
Ten popularny napój bogaty jest w kofeinę, która nie tylko poprawia koncentrację i dodaje energii, ale również wspomaga spalanie tłuszczu. Nie bez powodu substancja ta często jest składnikiem suplementów przyspieszających odchudzanie.
1.2. Jajka
Jaja są przede wszystkim bogate w białko, które zapewnia długotrwałą sytość i wspomaga budowę masy mięśniowej - a im więcej mięśni, tym szybciej i więcej tkanki tłuszczowej spalamy.
1.3. Zielona herbata
Kolejny częsty składnik suplementów wyszczuplających. Zielona herbata zawiera spalającą tłuszcz kofeinę, ale także wykazuje właściwości detoksykujące, antyutleniające i przyspieszające metabolizm.
1.4. Arbuz
Choć jest bardzo słodki, składa się w 90 proc. z wody, więc w sezonie wakacyjnym można po niego sięgać prawie bez limitu. Zapewni sytość w zamian za niewielką liczbę kalorii.
1.5. Cynamon
Zdaniem badaczy, cynamon posiada zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi, co może przyczynić się do lepszego kontrolowania głodu, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki, kawy lub herbaty.
1.6. Papryczki chili/pieprz cayenne
Kapsaicyna to następny składnik, którym regularnie wzbogaca się składy wyszczuplających suplementów. W naturze, duże ilości tej substancji możemy znaleźć w papryczkach chili i pieprzu kajeńskim. Kapsaicyna to przeciwutleniacz, który wspomaga spalanie tłuszczu i przyspiesza metabolizm, a jednocześnie zmniejsza stany zapalne i oszukuje ośrodek sytości w mózgu.
1.7. Oliwa z oliwek
Choć tłuszcz może wydawać się zastanawiający w zestawieniu produktów spalających tłuszcz - w rzeczywistości, oliwa z oliwek to produkt, który posiada właściwości takie jak obniżanie poziomu trójglicerydów, podwyższanie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) oraz stymulacja hormonu GLP-1 wpływającego na ośrodek sytości. Nie oznacza to oczywiście, że oliwę można spożywać bez ograniczeń, ale jako dodatek do sałatek, warzyw czy do pieczenia - jak najbardziej.
1.8. Ryby
Ryby są bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3, które mogą przyczyniać się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej, ale i do regulacji cholesterolu i przyspieszania metabolizmu. Poza zdrowymi tłuszczami, ryby zawierają także duże ilości sycącego, cennego w diecie białka.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl