Warto się zajadać. "Prawdziwa bomba odżywcza"
Dynia to nie tylko efektowna dekoracja Halloween, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Eksperci zachęcają do włączenia jej do codziennej diety, podkreślając jej wszechstronne właściwości prozdrowotne.
1. "Prawdziwa bomba odżywcza"
Choć często uważana za warzywo, dynia jest w rzeczywistości owocem rozwijającym się z kwiatów. Należy do rodziny dyniowatych i pojawiła się w Ameryce Północnej około 9 tys. lat temu, stanowiąc ważny element pożywienia rdzennych Amerykanów.
Dr Lizzy Davis z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Alabama w Birmingham podkreśla niezwykłe walory dyni.
"Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu" – mówi Davis, cytowana na internetowej stronie uczelni.
Intensywny pomarańczowy kolor dyni świadczy o wysokiej zawartości beta-karotenu, prekursora witaminy A. Witamina ta wspiera wzrok, skórę, układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy.
"Witamina A wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu. Luteina i zeaksantyna, kluczowe karotenoidy obecne w plamce żółtej oka, występują w dyni w ilości ponad 1010 μg na 100 g" – dodaje w rozmowie z PAP dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
2. Bogactwo witamin
Dynia jest również źródłem błonnika, wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza, fosforu oraz witamin E, K i z grupy B. Zawiera witaminę C, która nawet po ugotowaniu pozostaje w miąższu w istotnych ilościach.
Nie należy zapominać o pestkach dyni. "Jej nasiona zawierają korzystne tłuszcze, niezbędne do wchłaniania witaminy A ze skórki" – zaznacza dr Davis. Olej tłoczony z pestek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a same pestki stanowią cenny dodatek do sałatek i innych potraw.
Na świecie istnieje około 800 odmian dyni, z czego około 200 nadaje się do spożycia. W Polsce popularne są m.in. dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa, hokkaido, muskat i makaronowa. Niektóre odmiany ozdobne również są jadalne, choć mogą mieć twardszy i gorzkawy miąższ ze względu na obecność kukurbitacyny – substancji o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwpasożytniczych, wykorzystywanej dawniej w medycynie ludowej.
"Dynia idealnie sprawdza się w jadłospisach dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz w dietach lekkostrawnych, niskosodowych i niskokalorycznych. Miąższ dyni po ugotowaniu pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową organizmu" – wyjaśnia dr Styczyńska.
W kuchni dynia jest niezwykle wszechstronna. Można ją piec, grillować, gotować, dodawać do ciast i sosów. Jej niskokaloryczność – w zależności od odmiany tylko 20-45 kcal w 100 g – sprawia, że jest doskonałym elementem diety dla osób dbających o linię.
Dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów dynia chroni przed wolnymi rodnikami, wspierając zdrowie skóry, włosów, paznokci i oczu. Specjaliści zachęcają do sięgania po nią nie tylko jesienią, ale przez cały rok, czerpiąc pełnię jej prozdrowotnych właściwości.
Źródło: PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl