Warto się zajadać. "Prawdziwa bomba odżywcza"

Dynia to nie tylko efektowna dekoracja Halloween, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Eksperci zachęcają do włączenia jej do codziennej diety, podkreślając jej wszechstronne właściwości prozdrowotne.

Dynia to bogactwo witamin i przeciwutleniaczyDynia to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy
Źródło zdjęć: © Getty Images

"Prawdziwa bomba odżywcza"

Choć często uważana za warzywo, dynia jest w rzeczywistości owocem rozwijającym się z kwiatów. Należy do rodziny dyniowatych i pojawiła się w Ameryce Północnej około 9 tys. lat temu, stanowiąc ważny element pożywienia rdzennych Amerykanów.

Dr Lizzy Davis z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Alabama w Birmingham podkreśla niezwykłe walory dyni.

"Dynia to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu" – mówi Davis, cytowana na internetowej stronie uczelni.

Intensywny pomarańczowy kolor dyni świadczy o wysokiej zawartości beta-karotenu, prekursora witaminy A. Witamina ta wspiera wzrok, skórę, układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy.

"Witamina A wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu. Luteina i zeaksantyna, kluczowe karotenoidy obecne w plamce żółtej oka, występują w dyni w ilości ponad 1010 μg na 100 g" – dodaje w rozmowie z PAP dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Bogactwo witamin

Dynia jest również źródłem błonnika, wapnia, potasu, magnezu, cynku, żelaza, fosforu oraz witamin E, K i z grupy B. Zawiera witaminę C, która nawet po ugotowaniu pozostaje w miąższu w istotnych ilościach.

Nie należy zapominać o pestkach dyni. "Jej nasiona zawierają korzystne tłuszcze, niezbędne do wchłaniania witaminy A ze skórki" – zaznacza dr Davis. Olej tłoczony z pestek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a same pestki stanowią cenny dodatek do sałatek i innych potraw.

Na świecie istnieje około 800 odmian dyni, z czego około 200 nadaje się do spożycia. W Polsce popularne są m.in. dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa, hokkaido, muskat i makaronowa. Niektóre odmiany ozdobne również są jadalne, choć mogą mieć twardszy i gorzkawy miąższ ze względu na obecność kukurbitacyny – substancji o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwpasożytniczych, wykorzystywanej dawniej w medycynie ludowej.

"Dynia idealnie sprawdza się w jadłospisach dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz w dietach lekkostrawnych, niskosodowych i niskokalorycznych. Miąższ dyni po ugotowaniu pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową organizmu" – wyjaśnia dr Styczyńska.

W kuchni dynia jest niezwykle wszechstronna. Można ją piec, grillować, gotować, dodawać do ciast i sosów. Jej niskokaloryczność – w zależności od odmiany tylko 20-45 kcal w 100 g – sprawia, że jest doskonałym elementem diety dla osób dbających o linię.

Dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów dynia chroni przed wolnymi rodnikami, wspierając zdrowie skóry, włosów, paznokci i oczu. Specjaliści zachęcają do sięgania po nią nie tylko jesienią, ale przez cały rok, czerpiąc pełnię jej prozdrowotnych właściwości.

Źródło: PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka