Wartości odżywcze karpia. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy
1 z 5Ryba królewska
Zazwyczaj karp gości na naszych talerzach tylko raz w roku — podczas kolacji wigilijnej. Jemy go głównie przez wzgląd na tradycję, nie walory smakowe — niektórzy uważają, że jego mięso jest muliste i ma zbyt dużo ości, które mogą stanowić zagrożenie.
- Warto pamiętać, że większe okazy będą miały więcej mięsa, a tyle samo ości co mniejsze, przy czym u tych pierwszych będą one większe, bardziej widoczne i łatwiejsze do usunięcia — mówi Ewa Jarosz, dietetyk, która prowadzi stronę Dietetyk w stolicy.
Biorąc jednak pod uwagę wartości odżywcze tej ryby, zwanej królewską, jemy ją za rzadko. Karp ma pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. na serce i odporność organizmu. Do jego spożywania zachęca Monika Frank, dietetyk, prowadząca poradnię dietetyczną pod marką Mój Dietetyk:
- Jemy bardzo mało ryb, dlatego szczególnie namawiam wszystkich do świętowania Wigilii z tradycyjnym karpiem. Pamiętajmy tylko o podaniu go w zdrowej wersji. Karp to ryba znana w naszym kraju od setek lat, dlatego jest dobrym produktem dla większości alergików.
Sprawdź, jak wybrać w sklepie najlepszego karpia i w jaki sposób przygotować go do spożycia, aby nie stracił wartości odżywczych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, dzięki któremu poznasz sposób na pozbycie się ości w karpiu
Zobacz też: Zauważyła nietypową zmianę na paznokciu. Obawiała się najgorszego