Warzywa na grzankach
Doskonała alternatywa dla tradycyjnych ociekających tłuszczem grzanek. Wymiana sera żółtego na kozi to posunięcie mające duże znaczenie dla wartości odżywczej tego dania. Ser ten zawiera bowiem mniej nasyconego tłuszczu, natomiast więcej pełnowartościowego białka niż ser z mleka krowiego. Ponadto kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jak wykazały badania blokują one rozwój szkodliwych mikroorganizmów a tym samym chronią i odżywiają mikroflorę przewodu pokarmowego.
Składniki (4 porcje)
- 12 główek cebulki dymki,
- sól,
- 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika,
- 4 grube kromki kromki chleba razowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 pomidory,
- 200 g koziego sera,
- ½ pęczka tymianku,
- pieprz.
Sposób przygotowania
Cebulki umyć, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, dodając zimnej wody i osuszyć. Pestki słonecznika uprażyć bez tłuszczu. Skropić każdą kromkę chleba połową łyżki oliwy. Rozłożyć na chlebie (w równych porcjach) cebulkę, na to położyć kozi ser i polać oliwą. Posypać po wierzchu listkami tymianku i podrumienionymi pestkami słonecznika. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 225º i zapiekać do momentu, aż grzanki zrumienią się, a ser roztopi. Posypać grzanki świeżo zmielonym pieprzem i podawać od razu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 489,9 kcal |
Białka | 22,53 g |
Tłuszcze | 30,67 g |
Cholesterol | 41,5 mg |
Węglowodany | 39,53 g |
Błonnik | 8,12 g |
Witamina C | 46,77 mg |
Witamina A | 352,7 j.m. |
Komentarz
Razowy chleb stanowiący bazę naszego dnia wzbogaca je w błonnik, który między innymi zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwi. Z kolei cynk i witaminy z grupy B, obecne w ziarnach słonecznika, wzmacniają układ nerwowy oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.