Warzywne banany – superfood z Ameryki Łacińskiej

Po proszku moringa, jagodach goji i cukrze kokosowym, czas na nowe superfood. Plantany, czyli warzywne banany, to bardzo popularny produkt w Ameryce Łacińskiej. I chociaż wyglądem przypominają te zwykłe, ich właściwości znacznie się różnią.

Możemy je gotować, dusić i smażyć. To bogactwo błonnika, witamin B6 i C oraz potasu, żelaza czy beta-karotenu.

Coraz częściej możemy je spotkać w popularnych sieciówkach. Za kilogram zapłacimy ok. 14 zł. Są nieco większe od zwykłych bananów i przybierają kolory od zielonego po czarny. Z zielonego plantana możemy przygotować czipsy i krakersy, a z żółtego – naleśniki i ciasta. Czarny plantan jest najbardziej słodki i miękki, idealnie pasuje więc do lodów czy deserów.

W internecie znajdziemy wiele przepisów z tymi owocami w składzie. Co zyskamy, wprowadzając warzywne banany do swojej diety?

Zobacz także: 8 egzotycznych superfoods, które pozwolą ci schudnąć

Plantany to dobre owoce na pracę mięśniPlantany to dobre owoce na pracę mięśni
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Potas na pracę mięśni

Plantan jest źródłem cennego potasu - niezbędnego do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. W 100 g owocu znajduje się ponad 400 mg tego składnika. Reguluje on ciśnienie tętnicze krwi oraz puls. Wpływa także na gospodarkę sodowo-wapniową organizmu i działa na poprawną kurczliwość mięśni, np. sercowego.

W plantanach znajdziemy magnez oraz wapń. Składniki te polecane są osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Uważać powinny jednak pacjenci przyjmujący środki farmakologiczne, które obniżają ciśnienie. Najczęściej ich działanie wiąże się z usuwaniem potasu z organizmu.

/ 4Na dolegliwości żołądkowe

Plantany możemy jeść po ugotowaniu lub smażeniu
Plantany możemy jeść po ugotowaniu lub smażeniu © 123rf

Plantany zawierają naturalną skrobię, która chroni błony śluzowe wyścielajace żołądek. Są więc polecane przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych: zapaleniach, nadkwaśności, wrzodach. Pomogą przy kolkach czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Skrobia ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną znajdującą się w jelitach. Wykazuje także działanie prebiotyczne.

Najlepiej jeść je po ugotowaniu, lekko dosolone i z dodatkiem oliwy. W przypadku smażenia, tłuszcz może zniszczyć bowiem wszystkie cenne składniki odżywcze. Plantany warto spożywać regularnie, a nie tylko po antybiotykoterapii czy po przebytych chorobach żołądka.

/ 4Wzmacniają odporność organizmu

Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej do prawidłowej pracy układu immunologicznego. Tego rodzaju witamina jest rozpuszczalna w wodzie. Właśnie dlatego plantany najlepiej przyrządzać na parze, a potem jeść np. w postaci puree.

Plantany to też źródło witamin B1, B2, B5, C, E oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich również cenny beta-karoten – 448 mcg w 100 g owoców.

/ 4Na otyłość i wysoki cholesterol

Plantany nie mają w sobie tłuszczów
Plantany nie mają w sobie tłuszczów © 123rf

Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z otyłością i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Już 100 g plantanów dostarcza organizmowi 1,3 g białka. Regularnie spożywane mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy i niektórych rodzajów raka. Warzywne banany nie mają w swoim składzie tłuszczów.

100 g plantanów to 125 kcal. Dzięki zawartości błonnika, zapewniają sytość na długo. W 100 g owoców znajdziemy go ok. 2,3 g.

Zobacz także: Na które typy raka są narażone osoby otyłe?

Źródła

  1. http://www.foodrepublic.com/
  2. http://www.livestrong.com/
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka