Warzywne dziwolągi - intrygujące i zdrowe
Warzywa i przyprawy ze wszystkich stron świata są coraz bardziej dostępne w Polsce. O ile korzeń kurkumy czy trawa cytrynowa (zwana także palczatką cytrynową) na sklepowych półkach nikogo już nie dziwi, tak portulaka czy skorzonera może wzbudzić nieufność. Sklepowe dialogi bywają zabawne:
- Nie rozumiem, co to jest pasternak? - Taka pietruszka, która nie jest pietruszką. - To kupmy po prostu pietruszkę.
Wielu z nas sięga po smartfona do kieszeni, żeby dowiedzieć się czym jest patison lub do czego użyć topinamburu.
Przygotowaliśmy małą ściągę z nietypowych warzyw.
Topinambur
To korzenie słonecznika bulwiastego, który smakuje jak ziemniaki z nutą orzechową.
Pożywne bulwy najlepiej traktować jak wspomniane ziemniaki właśnie. Można z nich wyczarować ciekawe w smaku frytki, podawać ugotowane do obiadu, piec, dusić, smażyć W każdej formie ubogacą smak potraw.
Właściwości topinamburu znane są od lat. To zapomniane warzywo znów stało się modne w kulinarnym świecie.
Powinny go spożywać osoby mające zaparcia. Działa także osłonowo na wątrobę i drogi moczowe.
Pobudza organizm i pomaga wydalać toksyny.
Skorzonera
Nazywana również wężymordem. Jest to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. To właśnie ta część jest jadalna. Kucharze twierdzą, że z powodzeniem może zastąpić szparagi.
Skorzonerę można smażyć, gotować, dusić i piec. Niektórzy przygotowują na jej bazie wino.
Swoje zdrowotne właściwości, skorzonera zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości inuliny, która obniża poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.
Skutecznie przyspiesza trawienie i jest źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza.
Kardy
To bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak do spożycia nadają się jedynie liście i kłącza, które mają bardzo delikatny smak.
W kuchni hiszpańskiej służą jako zimna lub gorąca przystawka. Można przygotować z nich sałatki. Najlepiej smakują skropione cytryną.
Kardy to warzywa, które działają przeciwnowotworowo. Poleca się je wszystkim, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy – mają bardzo mało kalorii.
Salsefia
Nazywana również owsianymi korzonkami. Charakteryzuje się delikatnym smakiem.
Młode pędy można przygotować jak szparagi. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs i sosów. Liście mogą być bazą do sałatek, zaś korzeń można dusić, gotować lub usmażyć.
Salsefia bogata jest w potas, wapń, magnez i miedź, jednak duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest kaloryczna.
Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.
Portulaka
Jest warzywem, którego mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.
Liście i łodygi są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Portulaka jest słona, dzięki czemu nie trzeba dodawać soli do potrawy.
Warzywo bogate jest w karoten i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega-3.
Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl