Warzywne dziwolągi - intrygujące i zdrowe

Warzywa i przyprawy ze wszystkich stron świata są coraz bardziej dostępne w Polsce. O ile korzeń kurkumy czy trawa cytrynowa (zwana także palczatką cytrynową) na sklepowych półkach nikogo już nie dziwi, tak portulaka czy skorzonera może wzbudzić nieufność. Sklepowe dialogi bywają zabawne:

- Nie rozumiem, co to jest pasternak? - Taka pietruszka, która nie jest pietruszką. - To kupmy po prostu pietruszkę.

Wielu z nas sięga po smartfona do kieszeni, żeby dowiedzieć się czym jest patison lub do czego użyć topinamburu.

Przygotowaliśmy małą ściągę z nietypowych warzyw.

123rf123rf
Dorota Mielcarek

/ 5Topinambur

To korzenie słonecznika bulwiastego, który smakuje jak ziemniaki z nutą orzechową.

Pożywne bulwy najlepiej traktować jak wspomniane ziemniaki właśnie. Można z nich wyczarować ciekawe w smaku frytki, podawać ugotowane do obiadu, piec, dusić, smażyć W każdej formie ubogacą smak potraw.

Właściwości topinamburu znane są od lat. To zapomniane warzywo znów stało się modne w kulinarnym świecie.

Powinny go spożywać osoby mające zaparcia. Działa także osłonowo na wątrobę i drogi moczowe.

Pobudza organizm i pomaga wydalać toksyny.

/ 5Skorzonera

Obraz

Nazywana również wężymordem. Jest to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. To właśnie ta część jest jadalna. Kucharze twierdzą, że z powodzeniem może zastąpić szparagi.

Skorzonerę można smażyć, gotować, dusić i piec. Niektórzy przygotowują na jej bazie wino.

Swoje zdrowotne właściwości, skorzonera zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości inuliny, która obniża poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.

Skutecznie przyspiesza trawienie i jest źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

/ 5Kardy

To bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak do spożycia nadają się jedynie liście i kłącza, które mają bardzo delikatny smak.

W kuchni hiszpańskiej służą jako zimna lub gorąca przystawka. Można przygotować z nich sałatki. Najlepiej smakują skropione cytryną.

Kardy to warzywa, które działają przeciwnowotworowo. Poleca się je wszystkim, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy – mają bardzo mało kalorii.

/ 5Salsefia

Obraz

Nazywana również owsianymi korzonkami. Charakteryzuje się delikatnym smakiem.

Młode pędy można przygotować jak szparagi. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs i sosów. Liście mogą być bazą do sałatek, zaś korzeń można dusić, gotować lub usmażyć.

Salsefia bogata jest w potas, wapń, magnez i miedź, jednak duża zawartość cukrów sprawia, że roślina jest kaloryczna.

Warzywo jest doskonałe dla diabetyków oraz osób z problemami trawiennymi. Działa pozytywnie na układ nerwowy i chroni kości przed osteoporozą.

/ 5Portulaka

Obraz

Jest warzywem, którego mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Liście i łodygi są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Portulaka jest słona, dzięki czemu nie trzeba dodawać soli do potrawy.

Warzywo bogate jest w karoten i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega-3.

Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka