Warzywne szaszłyki
Sekret dobrych szaszłyków polega na połączeniu mięsa i warzyw, a także na idealnie wybranych składnikach marynaty. Cukinia, która jest jednym z elementów grillowanych szaszłyczków, jest bogatym źródłem cennych wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu. Składniki:
- 6 patyczków do szaszłyków,
- 420 g filetu z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżeczka suszonej chili,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 zmielony ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Kurczaka, cukinię i paprykę pokrój na małe kwadraciki i powbijaj na przemian na patyczki. W małej miseczce zmieszaj sos sojowy, sok z limonki, chili, kolendrę i czosnek. Wymocz każdy szaszłyk w marynacie i schowaj pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i wrzuć na grilla. Smaż co najmniej 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 99,96 kcal |
Białka | 16 g |
Węglowodany | 6,68 g |
Tłuszcze | 1,09 g |
Błonnik | 2,85 g |
Komentarz:
Cukinia jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gramów cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! To naprawdę niewiele. Jeśli dodać do tego białko, które daje mięso kurczaka, i witaminy pochodzące od papryki, osiągniemy bardzo pożywne i smaczne danie. Warto spróbować.