Wątroba ich nienawidzi. Trzy produkty, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu

Wątroba ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, mimo to każdego dnia wystawiamy ją na próbę. Leki i suplementy diety, alkohol, wreszcie nasze wybory dietetyczne. To wszystko sprawia, że na przestrzeni lat wątroba obrasta w tłuszcz, czego skutkiem może być całkowita niewydolność narządu.

Tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany w dużych ilościach to zabójstwo dla wątrobyTłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany w dużych ilościach to zabójstwo dla wątroby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jeden z najważniejszych narządów

Wątroba to obok nerek najważniejszy filtr w naszym organizmie. Neutralizuje substancje szkodliwe i pomaga je wydalić, usuwa z krwi patogeny, reguluje procesy krzepnięcia krwi.

Choć nie bierze bezpośrednio udziału w trawieniu, to jest do tego procesu nieodzowna. Wytwarza nawet półtora litra żółci na dobę i rozkłada tłuszcze w jelicie cienkim, wytwarza cholesterol i białka, które pomagają w transporcie lipidów. A to tylko niektóre spośród około pięciuset funkcji tego narządu.

Ich działanie mogą jednak zakłócić nasze codzienne wybory, m.in. te związane z dietą, prowadzące do odkładania się kropelek tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych, hepatocytów. Skutkiem może być stłuszczeniowa choroba wątroby, w skrajnych przypadkach prowadząca nawet do marskości.

Te produkty pełne są niezdrowych dodatków

Złe wybory żywieniowe mogą rujnować wątrobę
Złe wybory żywieniowe mogą rujnować wątrobę © Pixabay

Alkohol. Szkodzą nawet małe dawki

Nieważne w jakiej postaci – czy jest to piwo, wino czy alkohole z zawartością alkoholu przekraczającą 40 proc. Etanol to substancja toksyczna, która oddziałuje bezpośrednio na wątrobę. I nie jest prawdą, że wątrobie szkodzą tylko duże dawki. Jest zupełnie odwrotnie.

W tym kontekście na pewno nie warto brać przykładu z Francuzów czy Włochów, którzy nie odmawiają sobie lampki wina podczas obiadu. Takie spożywanie alkoholu to prosta droga do choroby stłuszczeniowej narządu.

- Naprawdę mało kto sobie zdaje sprawę z tego, że to małe, regularnie spożywane ilości alkoholu do tego prowadzą, podczas gdy upijanie się częściej prowadzi do uszkodzenia mięśnia sercowego czy naczyń krwionośnych. Wątrobie szkodzi zwłaszcza regularne spożywanie alkoholu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie hepatolog, prof. Anna Boroń-Kaczmarska.

Słodycze i napoje słodzone

Tzw. wolne cukry, czyli te, które są dodawane przez producentów żywności do produktów, pośrednio przyczyniają się do stłuszczenia wątroby. Wszystko przez to, że nadmiar cukru, którego wątroba nie jest w stanie zmetabolizować, odkładany jest przez narząd "na później". Właśnie pod postacią tłuszczu.

Potwierdza to jedno z najnowszych badań, które ukazało się w "Journal of Hepatology". Wykazało, że napoje słodzone fruktozą powodują stłuszczenie wątroby w populacji młodych, zdrowych mężczyzn.

Kolejny produkt to zboża, które zostały oczyszczone z błonnika i wielu składników odżywczych, jak biały ryż, biała mąka i powstające z niej makaron czy pieczywo. Rafinowanych węglowodanów nie lubi wątroba i to także zasługa dużej ilości cukrów prostych, z którymi musi się uporać.

Produkty wysokoprzetworzone

To nie tylko źródło węglowodanów prostych pod postacią białej mąki czy syropu glukozowo-fruktozowego. Żywność wysokoprzetworzona najczęściej zawiera też tłuszcze nasycone, które w nadmiarze będą odkładać się w wątrobie. Dowodzi tego jedna z metaanaliz opublikowana we "Frontiers in Nutrition".

Z kolei badacze na łamach "Clinical Nutrition Research" wskazują, że kolejnym elementem diety wysokoprzetworzonej, który może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, jest czerwone i przetworzone mięso.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka