Wątroba tego nie zniesie. 4 produkty, których nie wolno nie łączyć z alkoholem
Niezależnie od tego, jak mocno się powstrzymujesz, to prawdopodobnie nie jesteś w stanie wypić lampki wina czy kufla piwa bez towarzystwa posiłku lub przekąsek. Niestety, łączenie alkoholu z niektórymi przekąskami to wyjątkowa zmora dla wątroby, jelit i żołądka.
1. Nie dręcz wątroby
Nie ma wątpliwości, że alkohol wzmaga apetyt, więc trudno się oprzeć pokusie. Niestety kiedy wątroba musi zmagać się z metabolizowaniem etanolu, może mieć problem, żeby podołać dodatkowemu wyzwaniu. Dlatego eksperci nie zalecają, by w towarzystwie kieliszka sięgać po potrawy tłuste, sugerują też, by uważać np. na produkty ciężkostrawne i potencjalnie obciążające wątrobę, jak np. grzyby leśne.
Ekspertka ds. diety i żywienia, Divya Gopal w rozmowie z portalem healthshots.com, precyzyjnie wskazuje, czego jeszcze lepiej unikać, by nie przeciążyć wątroby, żołądka bądź jelit.
2. Problemy z układem pokarmowym gwarantowane
Wątroba pełni szereg funkcji – detoksykującą, filtracyjną, metaboliczną i magazynującą. To ona zajmuje się rozkładem i usuwaniem z organizmu substancji dla niego szkodliwych, jak toksyny, a także etanol, bierze też udział w metabolizowaniu białek, tłuszczów i lipidów.
Zarówno dieta obfitująca w cukier, żywność pełną konserwantów czy tłuszcze nasycone, jak i alkohol, wyjątkowo jej szkodzi. Tych produktów lepiej nie łącz.
2.1. Chleb
- Ponieważ piwo i chleb zawierają drożdże w większych ilościach, wątroba nie jest w stanie przetworzyć spożytego alkoholu. Co więcej, organizm stara się pozbyć toksyn, co może skutkować problemami trawiennymi lub wzdęciami – wyjaśnia Gopal.
2.2. Czekolada
Zdaniem dietetyczki takie połączenie może wpływać drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego. W dodatku w wątrobie zachodzi zarówno metabolizm etanolu, jak i kofeiny, która obecna jest w miazdze kakaowej. Inne skutki mogą obejmować również problemy żołądkowe czy wzmożenie apetytu.
2.3. Pizza
Pizza i alkohol? Dietetyk przestrzega, że oba te produkty są bombą kaloryczną, co więcej alkohol może utrudniać trawienie ciężkostrawnego ciasta drożdżowego. Warto również wiedzieć, że osoby uczulone na histaminę po zjedzeniu obfitującej w ser pizzę i lampki wina mogą mieć wyjątkowo dotkliwy ból głowy.
Zakazane jest także łączenie alkoholu ze słonymi przekąskami – podobnie jak pizza nie tylko bywają ciężkostrawne, ale też obfitują w sód. Mogą sprzyjać odwodnieniu i wpływać negatywnie na procesy metaboliczne zachodzące w wątrobie.
2.4. Pikantne potrawy
Pikantne potrawy mogą negatywnie wpływać na wątrobę, ale w połączeniu z alkoholem szczególnie źle zareaguje żołądek.
- Ostre potrawy opóźniają proces opróżniania żołądka i powodują refluks żołądkowy. Sytuacja ta staje się jeszcze bardziej nasilona, gdy zjesz owoce cytrusowe – dodaje Gopal.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl