Wątróbka – jaką wybrać, jak usmażyć, witaminy w wątróbce

Wątróbka to jeden z największych koszmarów dzieciństwa. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i szybko okazuje się, że jako dorośli nabieramy ochoty na pyszną, smażoną wątróbkę. Jednak jak dobrze przygotować wątróbkę? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się jak usmażyć wątróbkę oraz poznasz przepis na pyszny obiad ze smażoną wątróbką w roli głównej.

WątróbkaWątróbka
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Wątróbka - jaką wybrać?

Wątróbka cielęca i wołowa będzie dobrym wyborem dla osób dbających o to by dieta była najzdrowsza. Jest ona jednak dosyć droga. Dużo tańszym ale równie pysznym rozwiązaniem będzie wątróbka drobiowa.

Wątróbka – jak usmażyć

Wątróbka uchodzi na trudną w obróbce na patelni. Jest bardzo kapryśna, a to jak ją usmażyć w dużej mierze zależy od tego czego oczekujemy po daniu. Jeżeli marzy nam się delikatna, miękka wątróbka najlepiej najpierw krótko namoczyć ją w mleku. Mleko pozbawi wątróbkę gorzkiego posmaku.

Aby wątróbka nam nie stwardniała przede wszystkim powinniśmy smażyć ja krótko – im dłużej smażymy wątróbkę tym twardsza będzie. Dlatego jeśli oprócz wątróbki marzy nam się cebulka czy papryka, najlepiej dusić je wcześniej a wątróbkę dodać na sam koniec.

Podroby są mało apetyczne? To bomba zdrowia

Podobno wątróbka robi się twardsza jeśli solimy ją w trakcie smażenia, dlatego jeśli nie chcesz żeby ciężko się żuła posól ją dopiero po obróbce termicznej.

Wątróbka – z cebulą

Koniec teorii czas na praktykę. Przekonaj się na własnej skórze czy wątróbka przestała być koszmarem z dzieciństwa. Oto jeden z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie wątróbki.

Smażona wątróbka wymaga: 0,5 kg wątróbki (wybierz jaką tylko zechcesz – może być cielęca i drobiowa, bez znaczenia i tak będzie pysznie), 4 duże cebule białe, mleko, masło do smażenia, sól i pieprz.

Sposób przygotowania wątróbki: Wątróbkę namocz w mleku przez około 30 minut. W tym czasie pokój cebule w oka i porozklejaj je. Podgrzej na patelni masło do rozpuszczenia i wrzuć cebulkę. Poczekaj aż cebulka lekko się zarumieni i stanie się miękka. Następnie wyjmij wątróbkę z mlekai delikatnie połóż ją na drugą patelnię. Uwaga, może odrobinę strzelać.

Od czasu do czasu delikatnie przewracaj wątróbkę tak żeby się nie przypaliła. Kiedy wątróbka nie będzie już surowa przerzuć wcześniej usmażoną cebulkę na patelnie z wątróbką i przykryj na chwilę pokrywką tak by składniki kilka chwil się poddusiło razem. Poczekaj aż wątróbka przejdzie aromatem słodkiej cebulki.

Na koniec zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o sposób podania, to taka wątróbka z cebulką wyśmienicie smakuje sama w sobie – jeżeli potrzebujesz dodatków, świetnie sprawdzą się tu tłuczone ziemniaki.

Wątróbka – witaminy

Wątróbka mimo złej sławy organu, który zbiera toksyny nie magazynuje tylko je przefiltrowuje. Wątróbka stanowi wspaniałe źródło makro i mikroelementów w diecie. Po pierwsze wątróbka jest bardzo bogata w białko, będące głównym budulcem mięśni.

Dodatkowo wątróbka zawiera wiele witamin, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Są to między innymi witamina B12, witamina A, żelazo czy kwas foliowy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka