Wątróbka – jaką wybrać, jak usmażyć, witaminy w wątróbce
Wątróbka to jeden z największych koszmarów dzieciństwa. Z wiekiem jednak smaki się zmieniają i szybko okazuje się, że jako dorośli nabieramy ochoty na pyszną, smażoną wątróbkę. Jednak jak dobrze przygotować wątróbkę? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się jak usmażyć wątróbkę oraz poznasz przepis na pyszny obiad ze smażoną wątróbką w roli głównej.
W tym artykule:
Wątróbka - jaką wybrać?
Wątróbka cielęca i wołowa będzie dobrym wyborem dla osób dbających o to by dieta była najzdrowsza. Jest ona jednak dosyć droga. Dużo tańszym ale równie pysznym rozwiązaniem będzie wątróbka drobiowa.
Wątróbka – jak usmażyć
Wątróbka uchodzi na trudną w obróbce na patelni. Jest bardzo kapryśna, a to jak ją usmażyć w dużej mierze zależy od tego czego oczekujemy po daniu. Jeżeli marzy nam się delikatna, miękka wątróbka najlepiej najpierw krótko namoczyć ją w mleku. Mleko pozbawi wątróbkę gorzkiego posmaku.
Aby wątróbka nam nie stwardniała przede wszystkim powinniśmy smażyć ja krótko – im dłużej smażymy wątróbkę tym twardsza będzie. Dlatego jeśli oprócz wątróbki marzy nam się cebulka czy papryka, najlepiej dusić je wcześniej a wątróbkę dodać na sam koniec.
Podroby są mało apetyczne? To bomba zdrowia
Podobno wątróbka robi się twardsza jeśli solimy ją w trakcie smażenia, dlatego jeśli nie chcesz żeby ciężko się żuła posól ją dopiero po obróbce termicznej.
Wątróbka – z cebulą
Koniec teorii czas na praktykę. Przekonaj się na własnej skórze czy wątróbka przestała być koszmarem z dzieciństwa. Oto jeden z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie wątróbki.
Smażona wątróbka wymaga: 0,5 kg wątróbki (wybierz jaką tylko zechcesz – może być cielęca i drobiowa, bez znaczenia i tak będzie pysznie), 4 duże cebule białe, mleko, masło do smażenia, sól i pieprz.
Sposób przygotowania wątróbki: Wątróbkę namocz w mleku przez około 30 minut. W tym czasie pokój cebule w oka i porozklejaj je. Podgrzej na patelni masło do rozpuszczenia i wrzuć cebulkę. Poczekaj aż cebulka lekko się zarumieni i stanie się miękka. Następnie wyjmij wątróbkę z mlekai delikatnie połóż ją na drugą patelnię. Uwaga, może odrobinę strzelać.
Od czasu do czasu delikatnie przewracaj wątróbkę tak żeby się nie przypaliła. Kiedy wątróbka nie będzie już surowa przerzuć wcześniej usmażoną cebulkę na patelnie z wątróbką i przykryj na chwilę pokrywką tak by składniki kilka chwil się poddusiło razem. Poczekaj aż wątróbka przejdzie aromatem słodkiej cebulki.
Na koniec zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o sposób podania, to taka wątróbka z cebulką wyśmienicie smakuje sama w sobie – jeżeli potrzebujesz dodatków, świetnie sprawdzą się tu tłuczone ziemniaki.
Wątróbka – witaminy
Wątróbka mimo złej sławy organu, który zbiera toksyny nie magazynuje tylko je przefiltrowuje. Wątróbka stanowi wspaniałe źródło makro i mikroelementów w diecie. Po pierwsze wątróbka jest bardzo bogata w białko, będące głównym budulcem mięśni.
Dodatkowo wątróbka zawiera wiele witamin, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Są to między innymi witamina B12, witamina A, żelazo czy kwas foliowy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.