Właściwości zdrowotne wątróbki
Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka, bo właśnie o niej mowa, skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych. Niektórzy dietetycy zaliczają ją nawet do popularnych superfoods. Każdy z nas powinien spróbować się do niej przekonać.
W składzie wątróbki znajdziemy wiele cennych witamin A czy tych z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza i cynku. Sprawdźmy, jakie inne zalety może przynieść regularne spożywanie tego mięsnego przysmaku.
Moc witamin z grupy B
Wątróbka to bogactwo cennej witaminy B12 (zwanej kobalaminą) odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziemy w nich także witaminę B9 – słynny kwas foliowy. Wszystkie biorą udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej oraz białkowej.
Witaminy z grupy B są wręcz niezbędne w procesach energetycznych. To dzięki nim organizm jest w stanie naprawiać uszkodzone włókna mięśniowe. Wątróbka jest więc szczególnie polecana sportowcom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
Oczyszcza organizm
Witaminy z grupy B znajdujące się w wątróbce wykazują właściwości detoksykacyjne. Spożywanie podrobów oczyści naszą wątrobę, co pozytywnie wpłynie na jej funkcjonowanie.
Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta z kolei, stosowana w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki. Są to np. łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie, bóle głowy czy zmęczenie.
Jak często więc sięgać po podroby? Raz w tygodniu w zupełności wystarczy.
Zapobiega anemii
Wątróbka to źródło łatwo przyswajalnego żelaza. To sprawia, że powinny ją jeść wszystkie osoby zmagające się z anemią. 100 gram wątróbki dostarcza go ok. 18 mg , czyli prawie tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u kobiet. Dla porównania – w piersi z kurczaka znajdziemy ok. 20 razy mniej żelaza niż w podrobach.
Żelazo to bardzo cenny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Wpływa on na metabolizowanie cholesterolu oraz przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia naszą odporność.
Źródło składników mineralnych
Wątróbka dostarcza organizmowi dużą dawkę cynku – składnika mineralnego odpowiedzialnego za piękne włosy, skórę i paznokcie. Jego obecność wzmacnia też cały układ odpornościowy. Podroby to również bogactwo miedzi oraz witaminy D.
Którą wątróbkę wybrać? Dla osób z niedoborem żelaza polecana jest wieprzowa, natomiast dla tych cierpiących na niedobór kwasu foliowego – drobiowa. W sklepach znajdziemy również wątrobę wołową, która posiada najmniej cholesterolu. Zdrowa jest też wątróbka cielęca. Posiada najwięcej cynku oraz witaminy A.
W jaki sposób ją przygotowywać?
Wątróbka najlepiej smakuje duszona z cebulką oraz jabłkami. Przed wrzuceniem na patelnię warto ją jednak przez kilka godzin namoczyć w wodzie z mlekiem. To spowoduje złagodzenie smaku oraz jej zmiękczenie.
Wątróbkę warto także dokładnie obejrzeć i usunąć wszelkie pozostałości po błonach – są one gorzkie i skutecznie mogą obniżyć jakość przygotowywanej przez nas potrawy.
Solimy ją dopiero po przełożeniu na talerz, ponieważ może stwardnieć. Wtedy też możemy doprawić ją majerankiem, tymiankiem czy pieprzem. Najlepiej spożywać ją zaraz po przygotowaniu. To prawdziwa moc składników odżywczych.