Właściwości zdrowotne wątróbki

Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka, bo właśnie o niej mowa, skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych. Niektórzy dietetycy zaliczają ją nawet do popularnych superfoods. Każdy z nas powinien spróbować się do niej przekonać.

W składzie wątróbki znajdziemy wiele cennych witamin A czy tych z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza i cynku. Sprawdźmy, jakie inne zalety może przynieść regularne spożywanie tego mięsnego przysmaku.

Wątróbka ma wiele wartości odżywczychWątróbka ma wiele wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Moc witamin z grupy B

Wątróbka to bogactwo cennej witaminy B12 (zwanej kobalaminą) odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów. B12 pozytywnie wpływa na funkcjonowanie komórek. Podroby to również źródło witaminy B2, czyli ryboflawiny oraz B3 znanej jako niacyna. Znajdziemy w nich także witaminę B9 – słynny kwas foliowy. Wszystkie biorą udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej oraz białkowej.

Witaminy z grupy B są wręcz niezbędne w procesach energetycznych. To dzięki nim organizm jest w stanie naprawiać uszkodzone włókna mięśniowe. Wątróbka jest więc szczególnie polecana sportowcom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

/ 5Oczyszcza organizm

Wątróbkę należy spożywać raz w tygodniu
Wątróbkę należy spożywać raz w tygodniu © 123rf

Witaminy z grupy B znajdujące się w wątróbce wykazują właściwości detoksykacyjne. Spożywanie podrobów oczyści naszą wątrobę, co pozytywnie wpłynie na jej funkcjonowanie.

Wątróbki nie powinniśmy jednak jeść codziennie, ponieważ w jej składzie występują duże ilości witaminy A. Ta z kolei, stosowana w nadmiarze, może przynieść negatywne skutki. Są to np. łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie, bóle głowy czy zmęczenie.

Jak często więc sięgać po podroby? Raz w tygodniu w zupełności wystarczy.

/ 5Zapobiega anemii

Wątróbka to źródło łatwo przyswajalnego żelaza. To sprawia, że powinny ją jeść wszystkie osoby zmagające się z anemią. 100 gram wątróbki dostarcza go ok. 18 mg , czyli prawie tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u kobiet. Dla porównania – w piersi z kurczaka znajdziemy ok. 20 razy mniej żelaza niż w podrobach.

Żelazo to bardzo cenny składnik mineralny, niezbędny do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Wpływa on na metabolizowanie cholesterolu oraz przyspiesza proces oczyszczania wątroby z toksycznych substancji. Pierwiastek jest również ważny dla układu immunologicznego. Wzmacnia naszą odporność.

/ 5Źródło składników mineralnych

Wątróbka zawiera cynk, witaminy z grupy B oraz retinol
Wątróbka zawiera cynk, witaminy z grupy B oraz retinol © 123rf

Wątróbka dostarcza organizmowi dużą dawkę cynku – składnika mineralnego odpowiedzialnego za piękne włosy, skórę i paznokcie. Jego obecność wzmacnia też cały układ odpornościowy. Podroby to również bogactwo miedzi oraz witaminy D.

Którą wątróbkę wybrać? Dla osób z niedoborem żelaza polecana jest wieprzowa, natomiast dla tych cierpiących na niedobór kwasu foliowego – drobiowa. W sklepach znajdziemy również wątrobę wołową, która posiada najmniej cholesterolu. Zdrowa jest też wątróbka cielęca. Posiada najwięcej cynku oraz witaminy A.

/ 5W jaki sposób ją przygotowywać?

Sekret smaku wątróbki tkwi w jej prawidłowym przygotowaniu
Sekret smaku wątróbki tkwi w jej prawidłowym przygotowaniu © 123rf

Wątróbka najlepiej smakuje duszona z cebulką oraz jabłkami. Przed wrzuceniem na patelnię warto ją jednak przez kilka godzin namoczyć w wodzie z mlekiem. To spowoduje złagodzenie smaku oraz jej zmiękczenie.

Wątróbkę warto także dokładnie obejrzeć i usunąć wszelkie pozostałości po błonach – są one gorzkie i skutecznie mogą obniżyć jakość przygotowywanej przez nas potrawy.

Solimy ją dopiero po przełożeniu na talerz, ponieważ może stwardnieć. Wtedy też możemy doprawić ją majerankiem, tymiankiem czy pieprzem. Najlepiej spożywać ją zaraz po przygotowaniu. To prawdziwa moc składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka