Wegańskie lasagne. Przepisy
Wegańskie lasagne są pomysłem na smaczny i zdrowy obiad lub kolację. Gotuje się je m.in. z marchewki, czosnku, pomidorów, natki pietruszki i selera, który m.in. pobudza przemianę materii i pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu, zawiera przeciwutleniacze, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Przygotujesz ją w ok. 40 minut.
Składniki:
- razowy makaron lasagne,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 1 seler,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka pomidorów,
- koncentrat pomidorowy,
- natka pietruszki,
- imbir,
- sok z cytryny,
- olej lub oliwa z oliwek,
- przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, sól.
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Po ugotowaniu zalewamy go zimną wodą, by płaty nie posklejały się. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie ściągamy z nich skórkę. Seler, marchew oraz korzeń pietruszki ścieramy na tarce z dużymi okami. Podobnie czynimy z korzeniem imbiru – w tym przypadku jednak nie możemy przesadzić. Należy zetrzeć niewielkiej długości kawałek imbiru (ok. 5 cm). Pora kroimy w plasterki.
Przygotowane warzywa łączymy ze sobą i okraszamy je sokiem z cytryny. Do składników dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Do gotujących się warzyw wyciskamy ząbek czosnku. Gdy warzywa będą już miękkie, wówczas zestawiamy je z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek bądź olejem. Na spodzie kładziemy plastry makaronu, które następnie przykrywamy farszem warzywnym. Tworzymy w ten sposób kilka warstw. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Lasagne pieczemy przez ok. 20 minut. Przed podaniem danie ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!