Trwa ładowanie...

Wegetarianie inteligentniejsi od mięsożerców? Do takich wniosków doszli naukowcy

Wegetarianie inteligentniejsi od mięsożerców? Do takich wniosków doszli naukowcy
Wegetarianie inteligentniejsi od mięsożerców? Do takich wniosków doszli naukowcy (123RF)

Wegetarianizm staje się coraz popularniejszy, zwłaszcza, że Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed rakotwórczym działaniem wysokoprzetworzonego mięsa. W Polsce wegetarianie stanowią 3,2 proc. populacji, ale liczba fanów zieleniny stale rośnie. Lepsze samopoczucie, szczuplejsza sylwetka i wyższa inteligencja – takie działanie może mieć dieta bezmięsna.

1. Czy dieta wpływa na inteligencję?

Badanie przeprowadzone przez National Child Development pokazuje, że wegetarianie mają wyższy iloraz inteligencji niż mięsożercy. W czasie trwania analiz, naukowcy wykonali badanym jedenaście różnych testów poznawczych. Wyniki ujawniły, że pomiędzy wegetarianami, a fanami mięsa występuje różnica średnio 10 punktów w wynikach IQ.

- Ludzie o wysokim ilorazie inteligencji i umiejętności empatii, są bardziej skłonni do zmiany swoich nawyków, które oddziałują na ich otoczenie, czyli np. mogą zrezygnować z jedzenia mięsa – komentuje wyniki analiz psycholog prowadzący badanie, Satoshi Kanazawa.

Inteligentni ludzie podejmują świadomą decyzję o tym, co mają zamiar zjeść. Nie boją się zmienić wpajanych od dzieciństwa nawyków żywieniowych i nie ulegają presji znajomych, którzy w większości jedzą mięso.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Skąd czerpać białko?

Przed całkowitą rezygnacją z mięsa zwykle hamuje strach, że nie będziemy umieli dostarczyć organizmowi wysokowartościowego białka, a to przecież główny budulec w naszym organizmie. Tymczasem wiele nasion, kiełków i warzyw obfituje w ten składnik pokarmowy.

Do prawidłowego funkcjonowania organizm osoby dorosłej potrzebuje ok. 50 gramów białka (w zależności od masy ciała), czyli może to być około 200 gramowy kawałek mięsa. Jeśli jesteśmy wegetarianami, powinniśmy uzupełniać swoje menu o soję, soczewicę, fasolę, orzechy, zarodki pszenne, słonecznik, sezam, siemię lniane, kiełki kukurydzy i ryż.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze